Foto: Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće u ponedeljak sa predstavnicima stranaka koje su najavile da će učestvovati na parlamentarnim izborima, a tema sastanka biće datum njihovog održavanja. Pojedine opozicione stranke koje su najavile učešće na njima tu odluku će razmotriti zbog pandemije, dok su predstavnici bojkot opozicije poručili da bi razmislili o izlasku na izbore u slučaju da oni budu odloženi za jesen.

Ako epidemiloška situacija bude u skladu sa očekivanjima, već tokom naredne nedelje moglo bi da bude ukinuto vanredno stanje, što znači da bi u najkraćem mogućem roku mogla da budu nastavljena predizborna kampanja. Republička izborna komisija trebalo bi odmah nakon ukidanja vanrednog stanja da donese odluku o nastavku izbornih procesa.

Naravno, dilemu oko učestvovanja na izborima nemaju stranke vladajuće koalicije, dok se opozicione partije i dalje dele na one koje su za učešće na njima, one koje će ih bojkotovati, pa i one koje će o tome ponovo razmisliti.

Ko izlazi na izbore?

Sudeći po izjavama iz redova Ujedinjene demokratske Srbije, ta koalicija je spremna da učestvuju na izborima, kad god oni budu održani. Deo te koalicije su pokret Srbija 21, Stranka moderne Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Građanski demokratski forum i niz lokalnih partija i pokreta.

„Predali smo listu, tu se ništa nije promenilo“, izjavio je nedavno Marko Đurišić, poslanički kandidat UDS-a.

Izvesno je da će na izborima učestvovati i pokret Metla, odnosno koalicija oko DSS-a. Kako nam je rečeno u toj stranci, oni su pre epidemije prikupili više od 10.000 potpisa i predaće je ubrzo nakon što RIK bude doneo odluku o nastavku izbornih radnji.

Na izbore će izaći i pokret SPAS Aleksandra Šapića.

„Izborna lista je predata. Recite mi koja je to stranka predala listu, a sada razmišlja da li da odustane“, navodi Šapić za Nova.rs.

U LDP-u nam je rečeno da odluku o učešću na izborima nisu menjali i podsećaju da će datum izlaska građana na birališta biti poznat u ponedeljak.

Republička izborna komisija proglasila je do sad devet izbornih lista:

Aleksandar Vučić – Za našu decu

Ivica Dačić – „SPS, JS – Dragan Marković Palma“

Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István – SVM – Ištvan Pastor

Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju

Za Kraljevinu Srbiju (Pokret obnove Кraljevine Srbije, Monarhistički front) – Žika Gojković

Ujedinjena demokratska Srbija (Vojvođanski front, Srbija 21, LSV, SMS, GDF, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija)

Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici

Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – SPP – DPM

 

Ko se premišlja?

Iako je najavila da će učestvovati na izborima, Nova stranka će tu odluku ponovo razmotriti. Zoran Živković, lider NOVA, izjavio je nedavno za naš portal da će o tome odlučiti kada budu imali jasnu sliku kako će izgledati kampanja i da li će biti bezbednosnih uslova da birači izađu na birališta.

Odluku o učešću na izborima ponovo bi trebalo da razmotri i Pokret slobodnih građana. Lider PSG Sergej Trifunović u obraćanju članovima tog pokreta rekao je da je „vrlo moguće da izađu na izbore“, kad god oni budu raspisani.

Ko bojkotuje?

Odluku o bojkotu, međutim, nisu preispitivale članice Saveza za Srbiju, bar sudeći po izjavama koje dolaze iz te koalicije. Potpredsednik NS Miroslav Aleksić izjavio je nedavno da SzS za sada nije razmatrao pitanje učešće na izborima, ali bi razmotrili tu mogućnost ukoliko bi izbori bili odloženi za jesen.

„Što se tiče promene stava o bojkotu izbora, to nije bila tema razgovora do sada“, rekao je Aleksić.

Članice Saveza za Srbiju su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret i Dveri.

Očekuje se da će istu odluku doneti i SDS. Međutim, bivši predsednik Srbije Boris Tadić da će u okviru opozicije još jednom biti vođena diskusija oko izlaska na izbore. Kako je naveo, njegov predlog je da zatraže od Vučića da izbori budu odloženi za šest do devet meseci.

Predsednik Srbije raspisao je izbore 3. aprila, a po uvođenju vanrednog stanja prekinuti su svi izborni procesi. Od momenta ukidanja vanednog stanja do dana održavanja izbora ostao je još 41 dan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare