Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

U Srbiji će, sudeći po izjavama predstavnika vlasti, najranije početkom, a verovatnije sredinom maja biti ukinuto vanredno stanje, a ubrzo nakon tog Republička izborna komisija doneće i rešenje kojim će biti ozvaničen nastavak izborne kampanje u Srbiji. U zavisnosti od toga da li će vanredno stanje biti okončano posle Đurđevdana ili nešto kasnije, u igri su tri datuma za održavanje izbora - 21. i 28 jun i 5. jul.

Prema Uredbi Vlade o prekidu svih izbornih radnji, odmah po ukidanju vanrednog stanja trebalo bi da budu nastavljeni izborni procesi u Srbiji. Međutim, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će u dogovoru sa ostalim strankama videti da RIK odluku o nastavku izbornih radnji donese “dan, dva ili pet” po okončanju vanrednog stanja.

Uzimajući u obzir najave Vučića i predstavnika Kriznog štaba, već sada se može napraviti računica kada će u Srbiji biti održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

21. jun

Ukoliko vanredno stanje bude ukinuto odmah posle Đurđevdana, 6. maja, ili prvog sledećeg ponedeljka 11. maja, građani će na birališta izaći 21. juna. To je prvi mogući datum za održavanje izbora, ako uzmemo u obzir činjenicu da je za kampanju ostalo 39 dana i još dva dana za izbornu tišinu.

Vidovdan

Ipak, u političkim krugovima se spekuliše da nije isključeno da izlazak na birališta bude prolongiran za još nedelju dana, odnosno da izbori budu održani simbolično za Vidovdan 28. maja.

5. jul

Kao najmanje verovatna opcija pominje se 5. jul, ali naši izvori navode da će sve biti učinjeno da se leto izbegne, budući da tada građani tradicionalno nisu kod kuće.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

O datumu održavanja izbora predsednik Srbije danas nije želeo konkretnije da govori. On je rekao da time uopšte neće da se bavi, te da je dobio oko 50 poruka novinara sa pitanjem da li će dan za glasanje biti Vidovdan.

„Ne znam i ne mogu da znam. Neki kažu da stalno odlažem izbore i da se ne prekida vanredno stanje zato što se plašim izbornog fijaska. Ovi drugi kažu da žurim na izbore da bih naplatio nešto od korone. Hajde ljudi dogovorite se šta je to tačno što radim“, rekao je Vučić i dodao da će izbori biti održani u skladu sa zakonom.

Parlamentarni izbori u Srbiji raspisani su 4. marta, a dan posle uvođenja vanrednog stanja Republička, a potom i Pokrajinska i lokalna izborna komisija prekinule su sve izborne procese u Srbiji, u skladu sa Uredbom Vlade.

Do sada je Republičkoj izbornoj komisiji predato devet izbornih lista. To su učinile koalicije oko SNS-a i SPS-a, zatim Savez vojvođanskih Mađara, SRS, SPAS, POKS, UDS, Zavetnici i Stranka pravde i pomirenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare