Foto:TANJUG/ RADE PRELIC; TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; Goran Srdanov/Nova.rs

Skoro cela proevropska opozicija nezadovoljna je predlogom sporazuma o izbornim uslovima koji su im ponudili evroparlamentarci. Iako je njihov odnos prema tom dokumentu gotovo isti, ponuda iz EP mogla bi da napravi novi razdor među opozicijom. I dok pojedini opozicionari, poput Borisa Tadića, najavljuju učešće u predloženim skupštinskim i nadzornim telima, lider SSP Dragan Đilas upozorava da neće biti saradnje sa delom opozicije koja prihvati učešće u RIK i nadzornom telu, što su predložili evroposrednici.

Svega dve stranke koje formalno nisu deo vladajuće koalicije LSV i SMS najavile su stavljanje potpisa na sporazum koji su ponudili evropski posrednici.

Partije iz redova takozvane bojkot opozicije i stranke koje su sada sa nekima od njih u partnerskim odnosima slažu se da evroparlamentarci u predloženi dokument nisu uneli gotovo ništa od onog što su od njih zatražili, pa su ga u startu odbili SSP, DS, PSG, ZZS Nebojše Zelenovića, NS Vuka Jeremića…

Ipak, sudeći po izjavama njihovih lidera, oni različito vide nastavak borbe za izborne uslove, zbog čega bi moglo da dođe i do prekida saradnje.

Boris Tadić Foto: Newsmax Adria

Tako je Boris Tadić, lider SDS, naveo da će borba za izborne uslove trajati do samih izbora i najavio učešće u skupštinskim i nadzornim telima.

“Sada imamo mogućnost da participiramo u RIK-u i biračkim telima na nivou pariteta i imamo mogućnost da participiramo u nadzornim telima za kontrolu zajedno sa REM-om, medijima sa nacionalnim pokrivanjem, lokalnim kablovksim mrežama i to je dobra okolnost, a istovremeno ta tela imaju obavezujuće preporuke kao instrument kojim mogu da upravljaju“, rekao je Tadić.

Marinika Tepic Dragan Djilas Borko Stefanovic
Marinika Tepić, Dragan Đilas i Borko Stefanović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Znatno oštrija poruka stigla je od predsednika SSP Dragana Đilasa. On je naveo da neće biti saradnje sa delom opozicije koji prihvati učešće u RIK i nadzornom telu za medije, što su predložili poslanici Evropskog parlamenta u okviru dijaloga o izbornim uslovima.

“Mi nećemo više da idemo tamo, da molimo, kukamo, za nas je taj proces završen”, rekao je on i izrazio očekivanaje da će opozicione stranke koje su za promenu režima odbiti dalju priču o tome.

O svemu ovome Narodna stranka Vuka Jeremića za sada ćuti.

Prema saznanjima “Nove”, ta partija neće potpisati sporazum, ali naš izvor navodi da se oni zalažu za nastavak pregovora.

Ipak, pitanje je da li će se pregovori nastaviti.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Ivica Dačić, predsednik Skupštine, izjavio je da je međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta završen i da je vlast prihvatila sve ono što su tražili evroparlamentarci.

Sa druge strane, u javnosti se pominje 3. oktobar kao rok do kada, kako je rekao potpredsednik NS Miroslav Aleksić, može da se napravi pomak. Nije jasno da li je reč o roku za potpisivanje sporazuma ili je nešto drugo u pitanju.

Šta piše u sporazumu

U svakom slučaju, gotovo ništa od onog što je tražila opozicija nije se našlo u predlogu sporazuma. Evroparlamentarci su tek donekle popravili prvu verziju dokumenta koji su predložili učesnicima u dijalogu.

Oni su predložili osnivanje privremenog tela koje bi trebalo da čini šest članova koje predloži REM i još šest koje predloži Ivica Dačić u dogovoru sa evroparlamentarcima.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Oni bi, prema predlogu sporazuma, pratili medije, rad nezavisnih institucija i obaveštavali javnost…

Evropski posrednici predložili su i donošenje novog pravilnika za javne servise, kao i unapređenje procedure za prebrojavanje glasova, kontrolu rezultata, popunjavanje zapisnika o radu i izbornim rezultatima na biračkom mestu u njihovo brzo objavljivanje.

Takođe, u dokumentu piše i da svi mediji moraju da objave svoje tarife pre početka kampanje, predviđeno je i usvajanje preporuka za privatne emitere, kao i dobijanje adekvatnog prostora za opoziciju na javnom servisu.

Bonus video: Evroparlamentarci sve vreme igraju za vlast

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar