Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ljubav Aleksandra Vučića i zvaničnog Berlina nestala je istog trenutka kad se promenila vlast u najmoćnijoj državi u Evropi. Rat u Ukrajini i potreba EU da ubrza put do konačnog rešenja statusa Kosova dodatno je poljuljala odnos dveju strana, a prema saznanjima Nova.rs Vučiću je naročito zasmetalo kad su i predstavnici pojedinih nemačkih kompanija počeli da analiziraju poziciju Srbije u odnosu na događaje u Ukrajini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodnom periodu neretko je u negativnom kontekstu govorio o odnosima s vlastima u Berlinu, tvrdeći da Nemačka spada u red evropskih sila koje nemaju razumevanje prema poziciji naše države, posebno kad je reč o situaciji na Kosovu.

Dodatno mimoilaženje nastupilo nakon ruske agresije na Ukrajinu, Nemačka je u više navrata insistirala na tome da se zvanični Beograd izjasni i da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, što je Vučić okarakterisao kao dodatni pritisak na Srbiju koja se, kako je isticao, nalazi u komplikovanoj situaciji.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Situacija u Ukrajini, međutim, nije samo predmet interesovanja nemačkih političara i onih koji upravljaju tom zemljom, već i privrednika koji su, prema zvaničnoj statistici, najbrojniji i najveći inostrani investitori u Srbiji.

Prema saznanjima Nova.rs, tokom razgovora sa predstavnikom jedne velike kompanije iz Nemačke (ime kompanije poznato redakciji) Vučiću je skrenuta pažnja na to da trenutna geopolitička pozicija Srbije, u momentima dok traje rat u Ukrajini, može da utiče na poslovnu klimu u državi i da obeshrabri potencijalne investitore iz najmoćnije evropske države da dodatno ulažu u našu zemlju.

“Rizik od približavanja Rusiji postoji sve dok Beograd ne opredeli jasno za evropski put – to je ono što je rečeno Vučiću. Takođe, rečeno mu je da povede računa na koji način će Srbija postavljati tokom glasanja u međunarodnim telima i kad na dnevni red dođu razgovori o teritorijanom integritetu Ukrajine i o napadu Rusije na tu zemlju”, navodi izvor “Nove” iz vrha vladajuće partije.

Prema rečima našeg sagovornika, ovakva poruka, upućena šefu srpske države, sugeriše da će Nemačka iskoristiti i te kako argument da su njeni privrednici najveći investitori i da ekonimija Srbije u dobroj meri zavisi od nje.

“Ako znamo šta su nemačke kompanije, koje su poslovale u Rusiji, uradile po izbijanju ratnog sukoba (nemačke firme su napustile Rusku Federaciju prim. aut), onda vam je i jasno kakva je težina ovakve poruke”, ističe naš sagovornik.

Istorija – kako je došlo do razlaza Vučića i Nemaca

Od najvažnijeg evropskog partnera do zemlje kojoj ne veruje ništa oko Kosova – tako danas Aleksandar Vučić doživljava Nemačku, najmoćniju državu u EU. Razlika je u kancelaru Olafu Šolcu i Zelenima koji su preuzile vlast nakon odlaska Angele Merkel, dugogodišnje kancelarke.

Nova vlast u Berlinu je za kratko vreme pred Srbiju postavila dva možda i nemoguća zadatka – međusobno priznanje Srbije i Kosova i uvođenje sankcija Rusiji. Sa druge strane, njegova prethodnica Angela Merkel gotovo čitavu deceniju praktično je čuvala leđa Vučiću, a on joj se zauzvrat otvoreno divio.

Baš kao što se i očekivalo promena vlasti u Nemačkoj promenila je odnos te države prema Srbiji. Tome su donekle doprinele i okolnosti, a pre svega rat u Ukrajini, koji je u prvi plan izbacio potrebu ne samo uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, već i hitnog rešenja kosovskog pitanja.

Upravo to su bile teme prve posete Šolca Beogradu, u junu ove godine, kada je od Srbije “oštro i decidno” zatražio da se pridruži sankcijama protiv Rusije, a onda pred Vučića “prvi put” javno postavio uslov – međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

“Nezamislivo je da zemlje, koje se međusobno ne priznaju, budu primljene u EU”, pojasnio je svoj stav nemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Aleksandrom Vučićem.

Ni kasniji razvoj događaja nije ništa promenio, bar ne na bolje. Srbija i dalje nema nameru da uvede sankcije Rusiji, a u toku su teški pregovori oko Kosova. Nemačka je zajedno sa Francuskom pripremila predlog o konačnom sporazumu sa Prištinom, koji za sada nije prihvatljiv vlastima u Beogradu.

U isto vreme pregovora se i o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na Kosovu, a Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvani su na razgovor u Brisel.

„Ne verujem Nemcima ama baš ništa“

Upitan da li veruje da EU i SAD mogu da ubede Kurija, Vučić je rekao nešto što pre samo godinu dana ne bismo mogli ni da zamislimo. Kako su preneli mediji, on je izjavio da Amerika sigurno pokušava i da ne žele sukob, ali i da ostalima ne veruje ništa kada je u pitanju Kosovo i Metohija, a posebno ne Nemcima.

„Nemcima ne verujem ama baš ništa kada je reč o Kosovu i Metohiji“, izjavio je on.

Samo godinu dana ranije Vučić je ispraćao Angelu Merkel sa beogradskog aerodroma. Srbija je tada bila jedna od zemalja koju je posetila tokom „oproštajne turneje“.

Bonus video: Aleksandar Vučić o otpriznavanju Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare