Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji sve dok takva odluka ne bude u funkciji očuvanja nacionalnih interesa države.

Dačić je kazao da u ovom trenutku uvođenje sankcija Rusiji nije interes Srbije, jer se, pored ekonomskih, može štetno odraziti i na političku podršku kada je pitanju Kosovo i Metohija.

Na pitanje da li je u poslednjih nekoliko meseci došlo do zaokreta u politici SPS-a prema Rusiji i da li ostavlja mogućnost da Srbija u 2023. godini uvede sankcije Ruskoj federaciji, Dačić je rekao da nema nikakvog zaokreta u odnosu SPS-a prema Rusiji.

Pročitajte još:

„Mi Rusiju smatramo za prijateljsku državu, s kojom imamo duboke istorijske, kulturne i sve druge veze. Ne slažemo se s njenom operacijom u Ukrajini, što je sadržano i u stavu naše države pred UN. Ali smatramo i da ne treba da uvodimo ekonomske sankcije, zato što smo jedina država u Evropi koja je iskusila takve mere i dobro znamo da one ne rešavaju političke probleme. Srbija će po tom pitanju slediti isključivo svoj interes, kao i do sada. A to znači da nećemo dozvoliti da naši gradjani, ekonomija i razvoj trpe zbog bilo čega, jer nijedan interes nije viši od toga“, kazao je Dačić.

Upitan da li postoji mogućnost da Srbija ipak uvede sankcije Ruskoj federaciji, Dačić je rekao da je politika Srbije zasnovana na sopstvenim interesima.

„Nema nijednog razloga da promenimo naš stav da ćemo uvodjenje sankcija Rusiji procenjivati u skladu s našim interesima. U ovom trenutku to nije naš interes, jer se, pored ekonomskih, može štetno odraziti i na političku podršku kada je pitanju Kosovo i Metohija“, kazao je on.

Na pitanje koji interes može da ima Srbija, pa da uvede sankcije Rusiji, Dačić je kazao da je pitanje granica do koje se mogu izdržati pritisci Zapada te vrste.

„Kao što je i predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) rekao, mi ćemo procenjivati gde je granica do koje možemo izdržati pritiske te vrste. Granica jeste kada bi to postalo neizdrživo za Srbiju“, naglasio je šef diplomatije.

Komentarišući to što u poslednjih godinu i po dana nije otvoren nijedan klaster u pregovorima sa EU, šef diplomatije je rekao da Srbija u svojim reformama ide mnogo brže nego što to pokazuje broj otvorenih i zatvorenih poglavlja.

„Mi smo još u junu bili spremni za otvaranje klastera 3, u kojem su i neka poglavlja koja smo i ranije otvorili. Ali EU je opet išla političkim interesom, pri čemu je Srbija ostala uskraćena. Obično se kaže da je samo Srbija kriva što ne napreduje brže. Ali nije tako, ima mnogo, ako ne i većine razloga na strani Evropske unije i njenih političkih prioriteta. Ovde je očigledno da EU naš put ka članstvu u EU meri uspehom dijaloga s Prištinom. Može Srbija da napreduje u reformama koliko god hoće, ali ako nema napretka u dijalogu s Prištinom, neće biti ni napretka u evrointegracijama. Medjutim, čak iako bi postigli odredjeni sporazum s Prištinom, niko iz EU nije u stanju da nam kaže šta bismo time dobili“, kazao je on.

Bonus video: Brnabić: Sankcije Rusiji nisu najbolje rešenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare