Pregovori vlasti i opozicije Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić u načelu je prihvatila zahtev opozicije da birači koji promene prebivalište pravo glasa, na novoj opštini, dobijaju tek nakon 12 meseci. Kako je i Cesid predložio isti zahtev, samo sa kraćim rokom, od šest meseci, ostalo je da se utanači koji od ta dva roka više "odgovara". Međutim, postoji bojazan da će, ukoliko i dođe do implementacije ovog zahteva, vlast retroaktivno seliti birače, što za Novu kaže advokat Rodoljub Šabić.

Fokus zahteva opozicionih predstavnika, kada je reč o poboljšanju izbornih uslova, od početka je bio na sređivanju biračkog spiska i rešavanju problema “fantomskih birača”. U skladu sa tim jedan od njihovih zahteva, koji je upućen predsednici Narodne skupštine Ani Brnabić u petak, jeste da se promene vezane za prebivalište građana evidentiraju tek nakon 12 meseci u jedinstvenom biračkom spisku.

To znači da će svaki građanin koji promeni prebivalište moći tek nakon godinu dana da glasa na tom mestu, ukoliko se ovaj zahtev zaista sprovede.

Njega je Brnabić u načelu prihvatila, međutim, kako je nevladina organizacija Cesid predložila da rok bude 6 meseci, a ne 12, ostavila je prostor da se na narednom sastanku predstavnici svih opcija dogovore koji je od ta dva roka prihvatljiviji.

PROČITAJTE JOŠ:

Uz to, predsednica Skupštine u odgovoru navodi da će predlog biti usvojen u skladu sa međunarodnom praksom, ali i preporkom i mišljenjem Venecijanske komisije.

S tim u vezi otvara se pitanje da li će Venecijanska komisija odgovoriti pozitivno na izmene zakona koje bi morale da proprate implementaciju navedenog zahteva.

Advokat Rodoljub Šabić kaže za Novu da ne bi da spekuliše o eventualnom stavu komisije.

“Ali mislim da mišljenje, ako ga bude, neće biti negativno. Razume se uz uslov da ne budu lišeni biračkog prava, dakle da ga u tom periodu mogu ostvarivati u mestu prethodnog prebivališta”, kaže Šabić.

odrzan je okrugli sto Instituta za istrazivanje korupcije Кareja „Moc ili nemoc antikorupcijskog zakona“. Foto.Milos Tesic/ATAImages

Takođe, uzimajući u obzir dosadašnju praksu neprimenjivanja zakona, ali i brojne manipulacije njima od strane vlasti otvara se još jedno pitanje, a to je da li će se promena prebivališta sprovoditi retroaktivno kako bi fantomski birači imali mogućnost glasanja “na vreme”.

Šabić kaže da postoji bojazan po ovom pitanju.

“Imajući u vidu dosadašnju spremnost vlasti da „kreativno“ tumači, zapravo izigrava zakone ta bojazan se ne može isključiti. Normativna rešenja sama po sebi ne rešavaju ništa, nužna je njihova dosledna primena. Sve dok državni organi, umesto da striktno primenjuju zakone, zatvaraju oči pred njihovim kršenjem ili čak i učestvuju u tome – ta je bojazan realna”, kazao je Šabić za Novu.

On napominje da sve eventualne poteze vlasti o navodnoj spremnosti da prihvate predloge treba posmatrati ktoz prizmu za vlast najvažnijeg pitanja.

“O nespremnosti da se zaista grade ukupni pošteni uslovi za izbore govori rigidni stav o navodnoj nemogućnosti odlaganja izbora u Beogradu koji se „objašnjava“ očigledno providnim zalaganjem za demokratiju i „ustavnost“”, zaključuje Šabić.

Podsećamo, predsednica Narodne skupštine odgovorila je u ponedeljak uveče svim učesnicima dijaloga na dostavljene zahteve o konkretnim koracima koje je neophodno preduzeti kako bi se poboljšali izborni uslovi.

Pored navedenog zahteva koji je Brnabić prihvatila, u odgovoru se navodi da prihvata i zahteve vezane za formiranje Komisije od strane Narodne skupštine koja će pratiti implementaciju preporuka ODIHR-a, takođe, formiranje Komisije za vršenje uvida, revizije i kontrole biračkog spiska.

Ono što nije prihvatila jeste zahtev da se obustave predizborne radnje započete za predstojeće beogradske izbore koji su raspisani za 2. jun.

Predsednica Skupštine u odgovoru izrazila je spremnost da se u narodnom periodu razgovara o zahtevu SDA i PDD da se svi redovni lokalni izbori odže u periodu između 29. septembra i 13. oktobra 2024. godine.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare