Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Printscreen/YouTube/TeslaVisionTv

Vladika Grigorije i episkop zapadnoamerički Maksim bili su među retkim arhijerejima SPC koji nisu prisustvovali ručku u Predsedništvu Srbije sa Aleksandrom Vučićem, upriličenom povodom održavanja Svetog arhijerejskog sabora. Ovo nije prvi put da su se upravo dvojica episkopa našli naspram vlasti. Njihov aktivizam i borba protiv autokrata traje praktično tri decenije.

Pre 30 godina, vladika Grigorije, tada Mladen Durić i Maksim, tada Milan Vasiljević, bili su među pokretačima studentskih demonstracija, pokrenutih protiv tadašnjeg prvog čoveka države, Slobodana Miloševića.

Kako je to ranije ispričao lider pokreta „Oslobođenje“ i jedan od organizatora protesta devedesetih, Mlađan Đorđević, Grigorije je bio jedan od članova Organizacionog odbora studentskih protesta.

„Mladen Durić, u to vreme student Bogoslovije, je 15. juna 1992, kad su zvanično počeli protesti, trebalo da govori u ime fakulteta, ali se nije pojavio. Kada su pitali gde je Mladen, stigao je odgovor: prethodne noći otišao je u manastir Tvrdoš da se zamonaši.Taj nekadašnji student je danas vladika zahumsko-hercegovački Grigorije. Umesto njega je na protest došao da govori u ime studenata Bogoslovskog fakulteta Milan Vasiljević. On je danas episkop zapadnoamerički Maksim“, ispričao je Đorđević za Nedeljnik.

Foto: Printscreen/YouTube/Hram

Govoreći o pomenutom periodu, vladika Grigorije se prisetio ove epizode u svom životu, rekavši da je njihova želja bila da zaustave rat koji je već besneo na tlu bivše Jugoslavije.

„Te 1992. godine sam bio student teologije, ti momci tamo su mislili da sam dobar za to. Počeli smo se družiti sa drugim studentima sa drugih fakulteta i pokrenuli smo proteste protiv Miloševića. Hteli smo zaustaviti rat. Imali smo osećaj da smo pametni, bili smo mladi i hrabri, a to tada nije bilo nimalo jednostavno. U najkraćem mogu reći da se ne stidim toga, ne ponosim se previše jer smo doživeli neuspeh neke vrste“, rekao je vladika Grigorije za N1.

Podsetimo, radnom ručku, koji je u sredu organizovan Predsedništvu, nisu prisustvovali vladik Grigorije, episkop zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej, mitropolit Hrizostom i episkop budimljansko-nikšićki, Metodije.

Poznavaoci prilika u SPC ističu da nije iznenađenje da upravo ova dva episkopa nisu prisustvovala sastanku s Vučićem, podsećajući da je tako bilo i prošle godine.

“Maksim i Grigorije imaju pravo na takvu odluku i njihovi razlozi su sigurno opravdani”, kratko nam je rečeno iz Patrijaršije.

Pomenuta dva episkopa bili su posebna meta medija koje kontroliše vladajuća stranka i predsednik Vučić. Vladika Maksim optuživan je, uoči Sabora na kom se birao novi patrijarh, da dolazi zaražen koronom kako bi širio virus među episkopima, obeležavali su ga kao “pučistu”, “raskolnika” i čoveka koji želi da unišiti jedinstvo SPC.

Pored medijskog, progon vladike Maksima je nastavljen na Pravoslavnom bogoslovskog fakultetu, sa kog je proteran uz obrazloženje da redovnoj nastavi ne mogu da budu oni koji žive u Zapadnoj Evropi i Americi, iako je ranija praksa to dozvoljavala.

Ništa bolje nije prošao ni vladika Grigorije, godinama jedan od najčešće napadanih episkopa SPC.

Zbog otvorenog protivljenja politici koju vodi aktuelna vlast, Grigoriju su simpatizeri vladajuće stranke čak posvetili i spot “Kakav je to vladika Grigorije” koji je neodoljivo podsećao na video koji je Srpska lista posvetila ubijenom predstavniku Srba s Kosova, Oliveru Ivanoviću.

Vladika Grigorije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U režimskim medijima, Grigorije je opisivan kao “političar u odelu sveštenika”, kao osoba “koja radi protiv interesa Srbije i ruši Vučića”, kao neko ko “podržava albanske lobiste i nezavisnost Kosova”… Na pomenute uvrede, vladika je svojevremeno odgovorio rekavši da ga napadaju oni kojima laž ne silazi sa usana.

„Čovek je homo ludens, biće igre. Negde sam pročitao kako u životu treba da budemo ozbiljni kao što smo ozbiljni u igri. Baveći se sportom, naučio sam, između ostalog, da trpim i primam udarce te da uprkos svemu idem napred. To mi je kasnije pomoglo da podnesem apsurdne i besmislene napade onih kojima laž ne silazi s usana, a istina ih ne interesuje“, napisao je vladika svojevremeno na svom Instagram nalogu.

Njihov učitelj Atanasije podržao proteste

Vladika Grigorije i vladika Maksim duhovna su deca pokojnog episkopa zahumsko-hercegovačkog i jednog od najvećih teologa Antasija Jevtića. Za života, vladika Atanasije bio jedan od najistaknutijih boraca protiv autokratskih režima i nije se libio da otvoreno kritikuje najmoćnije u zemlji.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Te, 1992. godine, bio je među prvi episkopima koji su otvoreno podržali studente.

”Došao sam nakratko iz naše svetosavske ali mučeničke Hercegovine i vraćam se odmah. Došao sam da vas pozdravim. A šta da vam kažem kad je sve jasno!? Jednostavno vas molim i želim da istrajete u svojim pravdoljubivim, slobodarskim i svetosavskim i svetolazarevskim podvizima. I da ne zaboravite Srpski narod u ostalim srpskim zemljama, pa i u svetosavskoj Hercegovini i Bosni i u srpskim Кrajinama. Hvala vam. Živeli i dostigli do onoga što vaše čisto i mladalačko srce želi. Živeli“, rekao je Atanasije u julu 1992, prilikom obraćanja studentima.

BONUS VIDEO: Porfirije o ordenima u SPC

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare