Vladika Grigorije Foto: Zoran Lončarević

Episkop diseldorfski Srpske pravoslavne crkve Grigorije je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN poručio da veruje da je autokratija na Balkanu "u terminalnoj fazi".

Naveo je da se u Crnoj Gori videlo da i „najvisprenije autokrate kad-tad siđu s vlasti“, jer su se pojavili političari koji se zalažu za građansku državu koja će sve nacije čuvati od bezakonja.

Vladika Grigorije koji je za razdvajanje države i crkve, ali uz međusobni dijalog, poštovanje i razumevanje, napisao je da je uveren da je crkva doprinela demokratizaciju društva i da povratak u prethodne vekove nije moguć.

„Istinska demokratija moguća je samo ako smo spremni da saslušamo jedni druge, a za dijalog nisu spremni samo oni kojima takvo ponašanje omogućava da ostvare diktaturu, nepotizam, korupciju i kriminal“, napisao je Grigorije.

Ocenio je da je „nesposobnost da se razgovara i čuje i druga strana najvidiljivija posledica totalitarizma, kod čijih predstavnika kao da postoji neka neobjašnjiva nostalgija za Golim otokom, logorima i lomačama kao najuspešnijim metodama ućutkivanja“.

„Istinska demokratija je moguća samo ako smo spremni da (sa)slušamo jedni druge. Za dijalog nisu spremni samo oni kojima takvo ponašanje omogućava da ostvare nametljivost, diktaturu, nepotizam, korupciju, kriminal. Svi koji izbegavaju dijalog koriste se upravo parolama da štite državu, religiju, Crkvu, naciju, a u stvari to nije nimalo dobro ni za Crkvu, ni za državu, niti za naciju“, rekao je Grigorije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare