Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, obraćanje javnosti predsednika Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Više od pet meseci prošlo je od izbora, a spekuliše se da će proći i punih šest dok Srbija dobije novu vladu. Formiranje trećeg kabineta Ane Brnabić preti da nadmaši rekord iz 1998. godine, kada se na vladu Mirka Marjanovića čekalo čak 184 dana.

Od održavanja parlamentarnih izbora prošao je 159 dana. Iako je Aleksandar Vučić prilikom polaganja predsedničke zakletve, krajem maja, obećao da ćemo novu vladu dobiti do kraja jula, rokovi su u više navrata prolongirani.

Na jednom biračkom mestu u Bujanovcu zbog niza nepravilnosti izbori su ponavljani čak pet puta, pa se na konačne rezultate čekalo do 5. jula. Međutim, ni tada se naprednjacima nije žurilo da konstituišu novi saziv skupštine.

Jedan od razloga za pomeranje, kako je rekao Vučić, bio je i dolazak španskog premijera Pedra Sančeza, koji je u Beogradu boravio 29. jula.

“Tek u ponedeljak se ide na formiranje skupštine i to će 1. avgusta da bude završeno, a onda od sredine avgusta je za očekivati formiranje vlade. Pre toga ću da govorim o svim tim problemima (u realizaciji projekata)“, rekao je Vučić.

Poslanici su položili zakletvu tek 1. avgusta i tek tada je zapravo počeo da teče zakonski rok od tri meseca za formiranje nove vlade.

Malo posle Vučića o izboru nove izvršne vlasti oglasio se i Goran Vesić, funkcioner SNS.

„Vlada će svakako biti formirana u avgustu“, istakao je Vesić.

Taj rok prestao je da važi već 12. avgusta.

“Srbija će početkom septembra imati funkcionalnu vladu. Narednih dana biće obavljeni razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima“, rekao je takođe Vesić.

Petnaest dana kasnije Aleksandar Vučić saopštio je da će mandatarka biti Ana Brnabić. On je tada rekao da će nova vlada biti formirana za dvadesetak dana, što bi trebalo da znači sredinom avgusta.

Dan kasnije oglasila se i Brnabić.

“Verujem da će vlada biti formirana u septembru… Od trenutka kada dobijete poverenje i imenuju vas za mandatara do trenutka kada ste premijer, ima dosta posla i mnogo izazova. Treba završiti i pregovore sa koalicionim partnerima“, rekla je Brnabić.

Kako sada stvari stoje, nije isključeno da ćemo novu izvršnu vlast dobiti u oktobru. Miloš Vučević, koji će prema najavama biti ministar, izjavio da je da će Ana rnabić do 25. septembra izneti predlog za sastav buduće vlade.

“Očekujem da dobijemo dobru prosrpsku vladu, koja će da čuva srpske interese“, rekao je Vučević za TV Prva i dodao da očekuje da u vladu više budu uključene manjinske stranke.

Kako je ranije pisao N1, apsolutni rekord u dužini formiranja izvršne vlasti u višestranačkoj istoriji Srbije drži druga vlada Mirka Marjanovića, koja je izabrana čak 184 dana nakon što su u septembru 1997. godine bili održani izbori za narodne poslanike.

Marjanović i članovi njegovog kabineta zakletvu su položili 24. marta 1998. godine, a u toj vladi jedan od ministara bio je i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada zadužio resor informisanja.

BONUS VIDEO Treća vlada jedne Ane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare