Vlada Nemačke: Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU, ako želi članstvo

Politika 12. apr 202216:01
Podeli:
Foto: Shutterstock

Vlada Nemačke je saopštila da je primila k znanju da u Srbiju stižu kineski raketni sistemi i upozorila da očekuje da Srbija uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom, ako želi da postane članica.

Mediji su izvestili da su u Srbiju stigli kineski raketni PVO sistemi FK-3. Vlasti u Srbiji nisu to potvrdile, dok je Peking saopštio da je reč o „redovnoj vojnoj isporuci“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana najavio da će ove nedelje biti predstavljen „ponos srpske vojske“, ali nije precizirao o čemu je reč.

Beograd je te raketne sisteme kupio još 2019. i Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja će ih imati.

"U principu, federalna vlada očekuje od svih kandidata za Evropsku uniju da se usklade sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom i da joj se tako približavaju", saopštila je pres služba nemačke vlade, prenosi Glas Amerike.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u ponedeljak je ponovila poziv Srbiji da se pridruži SAD, EU i drugim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

"Ako želite da postanete članica EU, a Srbija to želi, važno da se u ovakvim momentima priključite spoljnoj politici EU i uvedete sankcije", poručila je Berbok.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da Beograd razmatra kupovinu francuskih borbenih aviona "Rafal", što neki tumače kao nagoveštaj da se Beograd udaljava od Rusije.

BONUS VIDEO Srbiji skinute sankcije na uvoz nafte – presudilo glasanje protiv Rusije?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar