Foto: N1

U Skupštini Srbije održana je još jedna javna rasprava o promeni Ustava Srbije. Predstavnicima Vlade bilo je važno da istaknu da se u Ustavu menjaju samo oni članovi vezani za pravosuđe, a civilnom sektoru da se poštuju procedure i da vlast pokaže iskrenu želju da pravosuđe zaista bude nezavisno.

Treća javna rasprava o promeni Ustava Srbije i još jedna prilika da Vlada Srbije istakne šta se u Ustavu ne menja.

„Da izbegnem sve one priče koje su navodile na eventualno izmenu preambule, aposlutno ovo što je predato Narodnoj skupštini na razmatranje i o čemu se vodi ova javna rasprava, ova javna slušanja, odnosi se isključivo na oblast pravosuđa“, kaže ministarka pravde Maja Popović.

Ustav se menja kako bi se ispunio akcioni plan za Poglavlje 23 i obezbedila veća nezavisnost i efikasnost pravosuđa. Oni koje bi to trebalo da raduje – sudije, navode da ovo nije javna rasprava, jer nema predloga koji prema proceduri treba da sačine članovi skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, a da ono što se moglo čuti od Vlade Srbije samo donosi nove načine politizacije pravosuđa.

„Proces promene Ustava je izuzetno složen, a vreme za to je već danas oročeno na šest meseci, kako smo razumeli iz najnovijih izjava predsednika Skupštine, stoga u ovakvim okolnostima Društvo sudija Srbije ponavlja svoj stav da Ustav ne treba menjati“, kaže Verica Smiljanić iz Društva sudija Srbije.

Na proceduru podsećaju i predstavnici civilnog društva navodeći da bi ove javne rasprave trebalo da budu tek prvi korak u promeni Ustava, ukoliko je namera da izmene budu kvalitetne. Ovo je bila i prilika da se ukaže da se civilno društvo u Skupštini Srbije tretira kao neprijatelj.

„Naš utisak je da se kriminalizovanje civilnog društva nastavlja. Verbalni napadi predstavnika zakonodavne vlasti kojima se organizacije civilnog društva označavaju kao neprijatelji države, kao nestručnjaci, njihov profesionalni integritet i ugled se dovode u pitanje, a ljudi koji rade u ovim organizacijama se takođe dovode u u opasnost“, kaže Sonja Tošković iz Beogradskog centra za ljudska prava.

 

U čitavoj proceduri ne treba zaboraviti i građane, kaže Branko Miladinović iz udruženja građana „Istina – Tamarini zakoni“.

„Zašto to govorim? Za ovih devet godina nam se narod obraća sa određenim problemima – gde smo mi ustanovili da je trenutno pravosuđe neupotrebljivo za narod“, kaže Miladinović.

Članovi Odbora za ustavna pitanja u čijim rukama je promena najvišeg pravnog akta danas nisu govorili. Inače, predsednik Skupštine Ivica Dačić najavio je izmene i Zakona o referendumu, kako bi se uskladio sa postojećim Ustavom, tako da će za uspeh referenduma biti potrebna većina od broja izašlih građana, a ne kao nekad od ukupnog broja birača.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar