Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić tokom sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Foto:FoNet/Instagram/buducnostsrbijeav

Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić uporno prećutkuju odgovor na jedno pitanje - da li Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine ili će stati na stranu Rusije i proglasiti nezavisnost republika Donjeck i Lugansk.

Situacija između Rusije i Ukrajine svakog dana je sve komplikovanija. Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio nezavisnost republika Donjeck i Lugansk, Evropska unija nazvala je to kršenjem međunarodnog prava.

Portparol EU Peter Stano rekao je da će Evropska unija reagovati sankcijama na rusko kršenje međunarodnog prava, te da od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela.

Foto:Screenshot/Youtube/EU Debates

„Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi sa odlukama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike“, rekao je Stano.

Zatim je slična poruka našem rukovodstvu stigla i od Stejt departmenta.

„SAD veruju da će Srbija stajati rame uz rame sa Evropskom unijom u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona“, saopštio je portpatol Stejt departmenta.

U svetlu najnovijih događaja na istoku Ukrajine, redakcija portala Nova.rs uputila je Ministarstvu spoljnih poslova i kabinetu predsednika Aleksandra Vučića pitanje da li će Srbija ispoštovati teritorijalni integritet Ukrajine i uvesti sankcije Rusiji.

Odgovora, međutim, nije bilo.

Predsednik Srbije prethodnih je dana govorio na ovu temu, ali bez konkretnih odgovora.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

„Naša politika nije neutralna, mi smo na evropskom putu, ali sarađujemo i sa Rusijom i Kinom i nećemo da odustajemo od tradicionalnih prijateljstava. Ne mislim da treba da budemo potrčko bilo kojoj od strana“, rekao je Vučić.

On je istakao da su i Ukrajina i Rusija uvek podržavale integritet Srbije, kao i da je Srbija uvek podržavala integritet Ukrajine i da se to nije promenilo, a da je ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič tražio da Srbija jasno osudi agresiju Rusije.

Vučić je na to poručio da je Srbija mala zemlja i da ne želi da sebi ukine mogućnost da prekine prijateljstvo sa nekima, jer Srbija ne odlučuje o Ukrajini, te rekao da tako on može da pozove ambasadora Ukrajine da pozove svog predsednika da jasno osudi strašnu agresiju koju su na Srbiju izvršile sile poput SAD i Velike Britanije.

Kako je dodao, svima su danas puna usta međunarodnog prava, a da kada se pomene Kosovo, onda se kaže „puj-pike ne važi“, kao i da je došlo do potpunog razaranja međunarodnog javnog prava i da će se malima otimati sve što može i da trenutno važe politika i pravo jačeg.

„Mi kao mali treba ispod kamena da se prikrijemo, da svi znaju da su naši principi jedini stvarni principi, ali da sačuvamo našu zemlju i naš narod od stradanja“, rekao je tada Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić: Narod neće u NATO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare