Foto: Shutterstock

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Odeljenje za ratne zločine na sednici održanoj 3. juna 2022. donelo je rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine na Petrovačkoj cesti i u mestu Svodna, odnosno za zločine u hrvatskoj akciji „Oluja“ iz 1995. godine.

Podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji „Oluja“ 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

U avionskom raketiranju je, za sada, identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih šestoro dece, kao i 24 ranjenih.

PROČITAJTE JOŠ

„Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca i dr. zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu iz člana 142 stav 1 KZSRJ u vezi sa članom 22 KZ SRJ“, saopšteno je iz Višeg suda.

Kako se objašnjava, ispitujući optužnicu, krivično vanpretresno veće ovog suda stalo je na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su „okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju“.

Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

BONUS VIDEO: Milanović: Hrvatska nikakav igrač, gas i naftu dobijamo iz Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar