Viola fon Kramon
Viola fon Kramon Foto: Evropski parlament

Evroposlanica Viola fon Kramon rekla je za Nova.rs da je stav Ministarstva spoljnih poslova Nemačke jasan pokazatelj kako su održani izbori u Srbiji. Ona je u izjavi za naš portal istakla da su u viđene mnoge nepravilnosti pre i na dan izbora, što baca senku na njihov ukupni rezultat.

PROČITAJTE JOŠ....

„Bugarski vozovi“, „uvoz“ glasača, kupovina glasova, paralelni birački spiskovi, pritisci na birače, ucenjivanje glasača, zloupotreba nacionalnih frekvencija, satanizovanje političkih protivnika – sve smo to videli tokom izbornog dana i uoči izlaska na birališta. Da nisu samo građani Srbije videli ove probleme, svedoče i izveštaji stranih posmatrača, kao i reakcija Ministarstva spoljnih poslova Nemačke i poruka da je nedopustivo za državu kandidata za članstvo u EU da organizuje takve izbore.

„Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU“, navelo je nemačko ministarstvo na društvenoj mreži X.

Prema rečima Viole fon Kramon, nemačke evroposlanice iz redova Zelenih, koja je učestvovala u posmatračkoj misiji EP, ovo saopštenje ukazuje na jasan stav zvaničnog Berlina kad su u pitanju izbori u Srbiji

„Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke dalo jasan stav o tome kako su održani izbori u Srbiji. Kao što smo naveli u našem izveštaju zajedno sa ODIHR-om i kolegama iz Saveta Evrope, izbore su obeležile mnoge nepravilnosti pre i na dan izbora i to baca senku na njihov ukupni rezultat. Nastavićemo da pažljivo pratimo postizbornu situaciju jer sve to zahteva punu odgovornost za ono što se dogodilo u nedelju, ali i istragu za nelegalne aktivnosti“, naglašava Fon Kramon.

Ona je za Nova.rs rekla da je Evropski parlament spreman da pomogne u posredovanju između opozicije i vlasti.

„Svesni smo da su tenzije velike zbog načina na koji su izbori sprovedeni. Iz RIK-a mora da postoji adekvatan odgovor na izborni proces jer u suprotnom nećemo imati zatvaranje izbornog procesa u Beogradu“, zaključuje naša sagovornica.

Iz RIK-a je u međuvremenu, tokom dana, stigla poruka da je to telo nenadležno za poništavanje izbora u Beogradu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare