Foto: Printscreen

Električna energija u Srbiji poskupljuje od sutra, 1. februara za 3,4 odsto. Agencija za energetiku je saopštila da je odobrila Elektroprivredi Srbije povećanje cena električne energije, te će prosečni računi za struju biti uvećani za 122 dinara. Ovakva odluka podstakla je javnost da se priseti pojedinih izjava poslanika Srpske napredne stranke i njhovih obećanja, u ovom slučaju - lažnih.

Naime, prosečna cena struje za kupce, koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, odnosno za domaćinstva i male kupce, iznosiće 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksi i poreza.

Poskupljenje struje je u decembru prošle godine odobrila Agencija za energetiku. Cena struje u Srbiji nije menjana od 1. decembra 2019. kada je poskupljenje iznosilo 3,9 odsto

S tim u vezi, na društevnoj mreži Tviter pojavio se video snimak funkcionerke SNS-a Zorane Mihajlović, nastao 10. avgusta 2011. godine, a koja govori o pojeftinjenju struje.

„SNS će onog momenta, kada dobije poverenje građana i formira Vladu svakako omogućiti niže cene električne energije i to za 20 procenata u odnosu na one koje su danas, odnosno omogućiće cene električne energije koje će biti na nivou od pre ekonomske krize“, rekla je tada Mihajlović, koja je bila članica Eko­nom­skog sa­ve­ta SNS-a.

Po svemu sudeći, funkcionerima Srpske napredne stranke su obećanja koja su dali pre nego što su došli na vlast, samo poslužila da dobiju podršku građana, a zatim ono što su rekli – pogaze.

Korosnici društvenih mreža oštro su reagovali na pomenuti video snimak, te konstatovali „da treba ići po Srbiji i puštati ovaj snimak i objasniti ljudima kako i koliko lažu“.

„Mnogo lažu, toliko lažu da je nemoguće sve zabeležiti“, „Brže, jače, bolje…“, „Mora da poskupi struja pa ni Zorana nije više ista vidite koliko je uložila u sebe a to neko mora da plati neće valjda ona“, „Laž, pohlepa i korupcija“, samo su neki od komentara građana.

Podsetimo, Srpska napredna stranka došla je na vlast nakon izbora u maju 2012, a Zorana Mihajlović postala je ministarka energetike. Ipak, nakon dve godine od njenog obećanja, 1. avgusta 2013, cena struje u Srbiji poskupela je u proseku za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Pre samo nekoliko dana ministarka rudarstva i energetike Srbije je u intervjuu agenciji Beti rekla „da struja neće skoro poskupeti, da mora više da se uradi na reformi Elektroprivrede Srbije (EPS)“.

Zorana Mihajlović je izjavila i da „EPS, kao i sva druga javna preduzeća moraju da se srede, kada je reč o troškovima i prihodima i da tada može da se priča o realnim cenama“.

„Povećali smo cenu struje za oko 150 dinara po prosečnom računu od 3.000 dinara, što će se primenjivati od februara, i znam da nijedna cena nije dobra za građane, svaka je visoka, ali moramo voditi računa i o osnovnoj proizvodnji“, rekla je Mihajlović.

Inače, poskuljenje struje nije jedino koje nam je došlo sa Novom godinom. Šta je sve i šta će tek poskupeti, pročitajte u posebnom tekstu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare