Foto: YouTube / Tomislav Vrban

Srpski parlament, u kojem se poslanici SNS svađaju sa imaginarnim neprijateljima, nije samo ovdašnjoj javnosti interesantan. Činjenica da u Skupštini Srbije ne postoji opozicija, podstakla je autore hrvatske "Potere" da među pitanjima uvrsti i ono koje se odnosi na stanje demokratije u našoj zemlji.

U kvizu, koji se emituje na prvom programu nacionalne televizije u Hrvatskoj, takmičaru je postavljeno pitanje – „U parlamentu koje države praktično nema opozicije?“

Pored naše zemlje, među ponuđenim odgovorima našle su se Crna Gora i Slovenija, međutim takmičar se bez razmišljanja opredelio za Srbiju, što je učinio i tragač.

Da stvar bude interesantnija, prethodno pitanje odnosilo se na roman Džordža Orvela „1984.“.

Foto: YouTube

„U kojem romanu društvo čini dva odsto pripadnika Uže partije, 13 procenata Šire partije i 85 odsto prola (proletarijat)?“

Nakon odgovora, tragač je upitao voditelja da li su pomenuta pitanja namerno išla jedno za drugim, na šta mu je voditelj uz smeh odgovorio:

„Bez objašnjenja“.

Orvelom roman „1984“ je jedan od najpoznatijih na svetu i bavi se životom u totalitarnom režimu, odnosno svakodnevicom „beznačajnog pojedinca u društvu totalne kontrole“.

Očito da su komšije uočile sličnost između radnje u Orvelovom romanu i života u Srbiji, te da nisu potrebna objašnjenja kako bi oni koji hoće da vide shvatili i da je njihova svakodnevica pod kontrolom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare