Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sednica Skupštine Srbije nakon više od četrdeset dana vanrednog stanja, otvara pitanje da li je najviše zakonodavno telo trebalo da se sastane ranije. Opozicija, i oni koji su prisustvovali samom zasedanju u sali, ali i oni koji bojkotuju sednice, ukazuje da je nerad parlamenta tokom krize skandal, dok predstavnici vlasti odgovaraju da je sednica zakazana kada je medicinska struka procenila da je to bezbedno.

Samostalna poslanica Marinika Tepić kaže za Nova.rs da je jasno da Skupština Srbije zaseda tek posle više od 40 dana vanrednog stanja samo zato da bi „vlast mogla da ozakoni svoje bezakonje“.

„Vlada vlada uredbama i tajnim dokumentima, a onda ih samo uputi Skupštini da ih aminuje i to je pokazatelj ove diktatorske vlasti“ ocenjuje ona.

Prema njenim rečima, smešni su izgovori da je Vlada procenila da Skupština ne može da se sastane zato što bi sednica bilo kršenje zabrane okupljanja određenog broja ljudi.

„Mi smo narodni poslanici. Nismo mi neko ko se slučajno skupio na autobuskoj stanici. Mi smo najviši zakonodavni organ u ovoj državi, ovo je naše radno mesto i to bez obzira da li neko sedi u sali ili ovde u holu ukazuje na greške u radu. Onda nije trebalo da radi ni Vlada niti ijedno ministarstvo“ ocenila je Marinika Tepić.

Ona je podsetila da poslanici nisu vezani za samo zdanje parlamenta i da ukoliko je bila procena da je potreban veći prostor da bi se osigurala fizička distanca među poslanicima, da su zasedanja mogla da se organizuju i u nekom drugom zdanju.

Ni poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov ne vidi nijedan razuman razlog zašto Skupština nije tako dugo zaseda.

„To je upravo razlog što nismo sada u skupštinskoj sali. Da je režim želeo da mi kao predstavnici građana odlučujemo o ovim merama, zakazali bi ovu sednicu pre mesec i po dana, kada je bilo 120 obolelih, a ne sad kad imamo osam hiljada zaraženih i dosta preminulih. Sve je to besmisleno“ ističe.

I za Aleksandru Jerkov jedini razlog zašto je vladajuća koalicija sada zakazala sednicu je činjenica da žele da „parlament aminuje mere koje se sprovode već mesec dana, a koje donekle zbunjuju građane, izgledaju im nelogično, a ponekad deluju i brutalno“.

„Prvo je zatvorena Skupština, pa onda kladionice i kafići. To vam dovoljno govori gde režim vidi Skupštinu i predstavnike građana u njoj“ zaključuje Jerkov.

Vukadinović: Parlament je dodatno ponižen

Ni Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije nema sumnju da je parlament trebalo ranije da se sastane.

„Skandalozno je što Skupština nije zasedala svih ovih dana, a još je skandaloznije što je odluka o vanrednom stanju doneta bez parlamenta. Najvažnije zakonodavno telo je gurnuto u zapećak i poniženo je na taj način. Bačena je ljaga na parlament, on je dodatno ponižen i kompromitovan“ kaže on za Nova.rs

Zaobližanje parlamenta, prema njegovim rečima, ne može da se pravda ni političkim ni pravnim, ali ni zdravstvenim razlozima.

„Očigledno je bila namera da se sve institucije sklone i da ostane samo jedna institucija, odnosno jedan čovek na javnoj sceni, kao borac protiv pandemije i zacrtani i projektovani pobednik u tom ratu. To je naravno Aleksandar Vučić“ ističe Vukadinović i ocenjuje da je Vlada u celoj priči figurirala kao pomoćni organ samom predsedniku države.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstantinović ističe za Nova.rs da je parlament morao po ustavu da zaseda.

„U parlamentu je trebalo da se vodi rasprava kakve mere treba da budu usvojene i kako treba uvesti vanredno stanje. Da su građani videli tu raspravu, mislim da bi imali mnogo veće poverenje imali u mere koje bi bile donete“  naglašava.

Upozorava da bi i sadašnja sednica trebalo da bude konstruktivnija i usmerena kao tome šta će se raditi u budućnosti.

„Trebalo je da vidimo šta ćemo dalje, kako ćemo se odbraniti kada dođe drugi talas, kako će izgledati naš život sada, kako ćemo se nositi sa posledicama i kako ćemo se ekonomski odbraniti od posledica pandemije“ smatra Konstantinović i ističe da se umesto toga u parlamentu čuju samo isprazna prepucavanja.

SPS: Urađeno je kako je medicinska struka rekla

Poslanik SPS Đorđe Milićević ne vidi nikakav problem u tome što se Skupština Srbije nije sastajala do sada.
„Sve odluke koje su doneli predsednik države i Vlada, donete su u konsultacijama sa zdravstvenom strukom. Pratila se epidemilološka situacija, kada su se stvorile okolnosti, zakazana je sednica parlamenta, da je moglo ranije verovatno bi bilo zakazano“ objašnjava za Nova.rs Milićević.
On smatra da nije na poslanicima da procenjuju zdravstvene struke, koje je jedina merodavna da da takve preporuke.

Milićević je ocenio da je „sraman način na koji opozicija pokušava da politizuje sve što se dešava u vezi sa pandemijom koronavirusa“.

Upitan da prokomentariše zamerke iz međunarodne zajednice zbog načina kako je uvedeno vanredno stanje, kao i ponašanja parlamenta u tom periodu, Milićević odgovara da nema potrebu da odgovara na sugestije gospođe Fajon i gospodina Bilčika.

„Međutim, drago mi je da su konačno shvatili da postoji parlament Srbije i da svi oni razgovori koje smo vodili su ustari trebao da se vode u institucijama sistema, a to je parlemnt. Lepo od njih što nas savetuju, ali mi smo u Srbiji i mi ćemo ipak raditi onako kako je najbolje u interesu građana Srbije“ zaključio je Milićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare