Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poslanici opozicije ocenili su danas da je u vanrednom stanju diktatura u Srbiji došla do krajnjih granica, te da je očigledno da stručnjaci zaduženi za suzbijanje epidemije nisu imali "poslednju reč" kad su u pitanju mere suzbijanja koronavirusa.

Potredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić optužila je danas vlast Srbije da je tokom epidemije koronavirusa „za mesec dana dva puta izvela državni udar“ a predsednika Aleksandra Vučića da pokušava da napravi „Severnu Кoreju na Balkanu“.

„Jasno je da iza kulisa vanrednog stanja stoji namera opsesivne vlasti da legalizuje bezakonje. Države ovde nema, vladaju partija i bratija, veoma zli gospodari koji su građane pretvorili u sluge koje treba da se otimaju za mrvice koje padaju sa njihovog stola“, navela je Marinika Tepić.

Ana Stevanović, samostalni poslanik iz redova SSP, ukazala je da je uvođenjem vanrednog stanja zapravo uvedena i cenzura na mala vrata. Ona je ocenila da se paralment nije sastajao baš zbog toga da opozocioni poslanici ne bi mogli da ukazuju na probleme koji su se pojavili tokom vanrednog stanja.

„Ućutkivani su novinari kao Ana Lalić. A dokazano je da je ona bila u pravu, što se vidi time što je povučena krivična prijava protiv nje“, istakla je ona.

Lider Dveri Boško Obradović ocenio je danas da buka koju građani prave svako veče ne predstavlja protest opozicije već je to „građanska pobuna protiv nenormalne vlasti“ i kontradiktornih mera protiv pandemije korona virusa koje su postale potpuno besmislene.

„Ovo je građanska pobuna protiv nenormalne vlasti koja želi da nas ponovo zatvori četiri dana u četiri zida, dok oni nastavljaju kampanju i pripremaju se za izbore odmah nakon vanrednog stanja, iako su izbori nedopustiti i iz zdravstvenih i iz demokratskih razloga“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

On je rekao da će opozicija podržati proteste građana tako što će u četvrtak u 18 časova ispred parlamenta organizovati protest protiv odluke da građani ponovo budu zatvoreni četiri dana za praznike.

„Mi ne pozivamo druge građane da se pridruže, mi kao lideri opozicije ćemo preuzeti odgovornost… Došlo je vreme za pobunu protiv vlasti, ovako više ne može i ovo ne sme da se trpi. Uslov za normalan živou Srbiji nakon pandemije je odlazak ove nenormalne vlasti“, rekao je on.

U skupštinskom holu medijima su se obratili i poslanici Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović i Miroslav Aleksić.

Oni su upitali zbog čega su organizovane sednice Skupštine u momentu kad je u Srbiji više od 8 hiljada zaraženih i zbog čega to nije učinjeno pre uvođenja vanrednog stanja, kad je broj zaraženih bio manji.

„Jeste da nije u redu da se u vreme korone kritikuju vlastite kolege zbog propusta, ali struka i politka su ovde maksimalno povezani. Iako se još u decembru znalo šta se događa u Vuhanu (Grad u Kini, prvo žarište epidemije), ministarstvo zdravlja i ono zaduženo za socijalna pitanja ništa učinili kako bi se pripremili“, smatra Sanda Rašković Ivić.

On ističe da je ceo februar protekao u ocenama da je koronavirus najsmešniji virus na svetu, te da Krizni štab tada nije protivio održavanju izbora.

„Profeosrka Darija Kisić Tepavčević je rekla da smo već 1. marta imali nultog pacijenta, a narednog dana još dvoje zaraženih. U trenutku kad je uvedeno vanredno stanje imali smo između 53 i 55 zaraženih osoba i tada je predsednik rekao da nemamo mogućnosti za održavanje sednice Skupštine. Danas, kad imamo preko 8 hiljada zarežnih, parlament zaseda“, kazala je Rašković Ivić, dodajući da ostaje da se vidi zbog čega je struka u tolikoj meri pod uticajem politike:

„Ne treba govoriti da je pandemija fantastično došla Vučiću. Diktatura se ubrzala do krajnjih granica. Imamo zatvorenu Srbiju, hapšenja, uveden je ponovo verbalni delikt. Oni koji ne poštuju režim policijskog časa se brutalno kažnjavaju, a za to vreme je izdato 500 hiljada dozvola za kretanje ljudima koji nisu zaposleni ni u vojsci, ni u policiji, niti bilo gde gde je neohpdno kretanje“.

Dijana Vukomanović apelovala je na Institu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ da objavi analizu koliko je koronavirus bio opasan po građane Srbije i na Ministarstvo finansija da objavi spisak onih koji su donirali pomoć našoj zemlji. Ona je zahtevala i da ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević podnese ostavku.

„Zbog zabrinjavajuće činjenice u Gerontološkom centru u Nišu nije dovoljno da se uhapsi jedan direktor, već je neophodno i da Zoran Đorđević podnese ostavku“, istakla je ona.

Njen kolega, Miroslav Aleksić, rekao je da poslanici Narodne stranke ne žele da učestvuju u, kako ocenjuje, raspravi gde bi samo trebalo potvrditi odluku koja je doneta pre mesec dana.

„Konfuzija je opis stanja u zemlji. Dok su drugi sprovodili mere, kod nas su se šegačili. Sva krivica je svaljivana na građane. Struka nema zadnju reč, već politika koja donosi sve odluke. U toku vanrednog stanja imali smo situacije da su građani bez ikakve kontrole hapšeni, da su građani koji su dolazili iz inostranstva obeležavani kao donosioci virusa. Istovoremeno, režim je vodio brutalnu funkcionersku kampanju. Imamo najrigoroznije mere u Evropi. Nikada građani nisu zatvarani 83 sata u kućni pritvor bez mogućnosti da izađu vani“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare