Za čitaoce Nova.rs dileme nema - najveći stranački parazit 2023. godine je dugogodišnji direktor "Srbijagasa" i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović. U jakoj konkurenciji kandidata za laureta stranačkog parazitiranja Bajatović je iza sebe "ostavio" direktora Pošte Zorana Đorđevića koji je dobio 250 glasova manje, dok je na trećem mestu direktor PIO fonda Relja Ognjenović koji je mogao da bude veliko iznenađenje. Ipak, Đorđević i Ognjenović će morati da čekaju neku drugu priliku.

Čitaoci Nova.rs su birali i izabrali. Ovoga puta glasanje nije bilo iza paravana ili na biračkim mestima već na našem sajtu. Birao se najveći stranački parazit u 2023. godini, a u oštroj konkurenciji od osam kandidata ubedljivu pobedu odneo je Dušan Bajatović.

Foto: Nova.rs.

Ukupno je glasao 3.801 čitalac, a glasanje je zvanično završeno 31. decembra u ponoć.

Nije da je veliko iznenađenje informacija da su naši čitaoci izabrali Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa za najvećeg stranačkog parazita.

Dušan Bajatović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poznati socijalista dobio je ukupno 1.259 glasova (33%), čime je potvrdio stav da ni građani, ali ni državni vrh ne mogu da ga zamisle odvojenog od funkcionerske fotelje.

Dušan Bajatović je rekorder po funkcijama i zaradama među političarima. Na čelu JP Srbijagasa je od 2008. godine i sa tog mesta nije uspeo da ga skloni niko. Visoki je funkcioner Socijalističke partije Srbije i uspeo je da preživi sve Vlade, od 2008. godine pa do danas.

Ranije objavljeni izveštaj o imovini sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije pokazuje da obavlja sedam funkcija i da po tom osnovu zarađuje mesečno oko 34.000 evra.

Dušan Bajatović Foto:A.K./ATAImages

To je i više nego nepristojno primanje za jednog državnog funkcionera u zemlji gde je prosečna plata oko 80.000 dinara.

Pročitajte još:

Bajatović je i javno govorio o svojim platama, čak je ispravljao novinare ukoliko pogreše pa navedu da mu je plata manja nego što jeste.

Za Đorđevića i Ognjenovića više sreće u 2024. godini

Bajatović je potvrdio status najvećeg „parazita“, ali veliki broj glasova dobili su i drugi funkcioneri. Odmah iza Bajatovića, najveći broj glasova pripao je Zoranu Đorđeviću, direktoru Pošte Srbije koji je dobio poverenje 987 čitalaca Nove (26%).

Nesuđeni ambasador Slovenije sam sebe je predstavljao kao ambasadora iako do imenovanja na kraju nikad nije došlo.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Naime, prema navodima slovenačkog „Dela“, zvanična Ljubljana nije dala agreman zbog „formalnih prepreka bezbednosne prirode“.

Tako je Zoran Đorđević i dalje na čelu posrnule Pošte Srbije čiji su zaposleni štrajkovali zbog bednih plata.

Tokom štrajka Đorđević im je pretio otkazima i na sve načine pokušavao da ih zastraši i tako ih vrate na posao. Kritiku zbog svog rada dobio je i od predsednika države Aleksandra Vučića, koji je rekao da Pošta ima velika probleme sa sadašnjim direktorom.

Isti procenat, ali manji broj glasova dobio je Relja Ognjenović, direktor PIO fonda. Njega je Đorđević pobedio za 13 glasova, ali ako ništa, Ognjenović se ozbiljno „vinuo u nebo“ kada je reč o pozicioniranju na listi stranačkih parazita.

Relja Ognjenović Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ognjenović je bronzu nesumnjivo zaslužio partijskim radom (što mu je i jedina kvalifikacija) da sedne u fotelju prvog čoveka PIO fonda.

Posle završene medicinske škole, smer fizioterapeut, završio je i Visoku istog smera. Masterirao je na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Posle tri godine provedene na mestu zamenika, postao je direktor Fonda. Njegovo radno iskustvo po svim kriterijumima sporno.

Relja Ognjenović Foto:pio.rs

Relja Ognjenović se pre svega istakao noseći drva penzionerima u stranačkom prsluku, a nije mu bilo strano ni prenošenje bojlera, opravka krova ili druženje na pijaci.

Drobnjaku tek 261 glas, direktor Zastave dobio skromnih 40 glasova

U velikoj konkurenciji za prvog „parazita“ države u konkurenciji je pored pomenutog trojca bilo još pet kandidata. Ukupno 261 glas za stranačkog parazita države dobio nesmenjivi direktor JP Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Foto:TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Direktor JP Srbijašume Igor Braunović dobio je 126 glasova, direktor JP Koridori Srbije Aleksandar Antić dobio je 109 glasova.

Konačno, za direktora Skijališta Srbije Dejan Čika dobio je poverenje 45 čitalaca Nove, dok je Mladen Petković iz Zastave oružja na poslednjem mestu sa 40 glasova.

Nova čestita pobedniku, ostalim kandidatima želi više sreće u 2024. godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare