Foto: DIETER NAGL / AFP / Profimedia

Publicista i politički analitičar iz Prištine Veton Suroi ocenio je danas kao neodmerenu izjavu specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela o potrebi ukidanja principa reciprociteta prema Beogradu radi obnove dijaloga.

Suroi je na Tviteru napisao i da je za pregovore Kosova i Srbije neophodna bolja atmosfera.

„Prvi prioritet je koronavirus. Pregovori traže bolju (političku) atmosferu, politički konsenzus na Kosovu i transatlantsko jedinstvo. Njihov nedostatak znači nestabilnost za ljude na Kosovu i za zapadne investicije u regionu“, naveo je Suroi.

Grenel je ranije danas reagovao na tvit predsednika Kosova Hašima Tačija koji je između ostalog napisao da takse i reciprocitet treba da budu ukinuti kako bi se „ojačala podrška SAD i EU Kosovu“.

„Kada takse/recipročne mere budu ukinute, tada će ozbiljno početi dijalog. Razgovarao sam s liderima Srbije i Kosova, kako bih im stavio do znanja da moraju da počnu da grade poverenje danas, radi pripreme, i oni su se obavezali da će to uraditi“, napisao je Grenel.

Grenel je uz tu poruku objavio tvit Tačija u kojem je predsednik Kosova naveo da će sledeće nedelje preduzeti „konačne ustavne korake kako bi omogućio formiranje nove Vlade Kosova sa punim legitimitetom parlamenta, sposobne da se bori protiv korona virusa i da služi narodu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar