U prošlom, ali i ovogodišnjem izbornom ciklusu Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić dobili su u toku predizborne kampanje podršku javnih ličnosti. Prvi put to je bila lista 1.000+, dok je drugi put taj broj dupliran. Ipak, između dva ciklusa i dve liste javnih ličnosti, bilo je i onih koji su prošle godine podržali SNS, ali je ove godine nisu odlučili da ponovo treba da potpišu. Takvih potpisa je ukupno 407. Još uvek nije poznato zbog čega, ali je upadljivo da neke javne ličnosti nisu stavile svoj paraf na blanko podršku naprednjacima.

Između dva izborna ciklusa izostalo je ukupno 407 javnih ličnosti koje su ranije podržale SNS. Iako je njihov broj povećan, sa spiska podrške izostale su ličnosti koje su prošle godine podržale listu SNS, a ovo su samo neka od imena.

Ove godine izostala je podrška naučnika i bivšeg poslanika sa liste SNS Stojana Radenovića, a podršku uoči izbora 2023. godine nije pružio ni njegov kolega naučnik Vladimir Cmiljanović.

Upadljivo je bilo da je izostala podrška reditelja Ljubiše Ristića, koji je u međuvremenu stigao do mesta Saveta na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Foto:Nemanja Jovanović

Svoj potpis nije stavio ni virtuoz na harmonici Petar Marić, kao ni advokat koji brani Milana Radoičića Goran Petronijević. Nije potpisao ni glumac Slobodan Ćustić.

Sportisti masovno podržali 2022. godine, ove godine mnogi odustali

Među potpisnicima ove godine nema košarkaške legende Zorana Moke Slavnića, košarkaša Vasilija Micića, bivšeg košarkaša Nenada Krstića, niti nekadašnje rukometašice Svetlane Cece Kitić ili fudbalera Nenad Jestrovića.

Foto: Starsport

Svoj potpis ove godine nije stavio ni bokser Almir Memić.

Upadljivo je da svoju podršku nije dao generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić , koji je ranije javno pokazivao svoju fotografiju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Estrada podržala vlast, ali neki potpisi izostali

U odnosu na spisak 1000+ iz aprila prošle godine, ove godine je javna podrška izostala od pevača Svetlane Cece Ražnatović i Željka Samardžića.

Željko Samardžić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ove godine na spisku nisu ni Dado Polumente, niti Vesna Zmijanac.

Jokić, Piksi, Lepa Lukić, Dejan Tomašević… Ko je sve javno podržao naprednjake?

Na listi javnih ličnosti koje su podržale SNS nalaze se između ostalog sportisti Nikola Jokić, Janko Tipsarević, Dragan Džajić, Dragan Stojković Piksi, Stevan Dika Stojanović, Nikola Lazetić, Boban Marjanović, Željko Rebrača, Dejan Tomašević, Milan Gurović, Miroslav Muta Nikolić, Duško Tošić…

Foto.TANJUG

Na spisku su i akademici, estradni radnici, voditelji…

Među glumcima na listi su i Rastko Janković, Lepomir Ivković, Svetislav Bule Goncić, Lidija Vukićević, Ivana Žigon, Iva Štrljić, kao i Lazar Ristovski i njegova partnerka Anica Lazić.

Na spisku su, a nisu podržali SNS

Dugo je predsednik države najavljivao spisak od 2.000 imena koji će podržati SNS na izborima 17. decembra. Među širokom lepezom imena i zanimanja na kraju su se našli i oni koji nisu potpisali. Na tom spisku građana koji nisu potpisali, a predstavljeni su kao da jesu, našli su se trener kajakaške reprezentacije Uroš Mitjev, reditelj Darijan Mihajlović i pesnik Ivan Novčić.

Do izbora ima sasvim dovoljno vremena da se još neka javna ličnost pronađe na spisku podrške i iznenadi da je podržala vlast.

„Slučajno sam saznao, preko jednog prijatelja, da se moje ime nalazi na spisku 2000 potpisnika podrške listi Aleksandar Vučić. Ovim putem želim to da demantujem, jer niti sam šta potpisao niti javno podržao bilo koju listu. Prošle godine sam u Kraljevo doneo nekoliko uglednih književnih nagrada i gradonačelnik Kraljeva me nijednom nije pozvao kako bi se zahvalio u ime svih građana. Sada, odjednom, da li on, ili neko iz njegovog okruženja, svojevoljno me svrstava u takozvanu njihovu naprednjačku elitu“, rekao je pesnik Novčić.

BONUS VIDEO: Sportisti podržali listu SNS – koji rezultati su bitni?