Vesna Pusić
Vesna Pusić Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da se autokratski lideri u istočnoj Evropi sve više okreću na istok, a njihovi građani sve više emigriraju na zapad.

„To je fenomen vredan zapažanja“, rekla je Pusić za N1 Zagreb, komentarišući rezultate proteklih izbora u Mađarskoj i Srbiji.

Ona je ocenila da su nedeljni izbori u Srbiji bili „veoma neobični“, a u tom kontekstu je navela odluku izborne komisije da tek danas objavi rezultate. Ona je ocenila i da je problematično što je rezultate izbora objavio kandidat na izborima, Aleksandar Vučić.

Prema njenim rečima, izbori su bili sa puno grešaka i teškoća, posebno „činjenica da jedan od kandidata objavljuje rezultate“. „To pokazuje da izborna komisija sluša, a ne obaveštava“, ocenila je Pusić.

Komentarišući izbore u Mađarskoj, ona je rekla da i ta zemlja ima slične probleme sa demokratskom procedurom ocenivši da je „Viktor Orban puno nedvosmislenije uz Vladimira Putina, nego što je to Vučić“.

„Niko od nas nije Skandinavija, a naročito zemlje koje imaju autokrate na vlasti godinama“, dodala je ona ističući da se autokratski lideri u istočnoj Europi sve više okreću na istok, a njihovi građani emigriraju sve više na Zapad.

Ona je ocenila da je Mađarska „duboko zaglibila u autokratiju i da se ne može zvati demokratskom zemljom“. Prema njenim rečima, ta država, iako je članica, potkopava EU i za to treba da snosi sankcije.

Na pitanje je li moguće da Mađarska bude izbačena iz EU, Pusić je odgovorila da je to teško, ali moguće.

BONUS VIDEO: Izbori iza kulisa_ Teodora Vasiljević, Radovan Seratlić i Dušan Ivković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare