Kragujevac glasao za Vučića
Foto: Aleksandra Petrović/ Nova.rs

Bugarski voz, kupovina glasova, fizički napadi na političare, ometanja na glasačkom mestu – sve ovo su nepravilnosti koje su tokom izbornog dana uočene na biračkim mestima, ali istovremeno I krivična dela za koja se mogu izreći čak I zatvorske kazne. Ove godine, prema podacima CRTA, prijavljen je najveći broj nepravilnosti otkako prate glasanje.

Uprkos izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o proteklom izbornom danu, koji je kazao da je, sem bespotrebnih tenzija, suštinski “sve prošlo u najboljem redu i miru” , te pojasnio da spiskovi sa imenima glasača nisu zabranjeni, pojedine aktivnosti na biračkim mestima koje smo imali prilike da vidimo mogle bi biti i predmet krivičnog gonjenja, objasnio je za naš list advokat Milan Antonijević, ali dodao i da su takve aktivnosti nedovoljno kažnjene u praksi.

„Mi smo i na prvom dijalogu o pritiscima na birače govorili da treba za stolom da sedi i tužilaštvo. Oni mogu poslati poruku glasačima, uticati i zaštiti ih. Vi imate ljude koji ne znaju da ako po nalogu svoje stranke rade neke stvari, da je to kažnjivo. Možda bi onda drugačije razmišljali, treba nam tužilaštvo i opšta informisanost birača“, objasnio je Antonijević za list “Nova”.

Milan Antonijević Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kako je pojasnio govoreći o paralelnim biračkim spiskovima, to je nešto što političke stranke rade, ali smatra da u ovom trenutku ne donosi dovoljno efekta.

“Ta praksa je prihvaćena još od Miloševića i sad samo zavisi od toga koliki pritisak se vrši na birače, a nekad naprave i kontraefekat, inat – kažu da će glasati, a to ne urade, mislim da je to sada situacija”, kaže Antonijević.

Napadi na lidera PSG i poslanika SNS

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović napadnut je u blizini mesnog odbora Srpske napredne stranek Nova Galenika u Zemunu, nakon što je primetio da članovi Srpske napredne stranke koriste paralelne biračke spiskove. Nakon što im je ukazao na to, došlo je do fizičkog nasrtaja, pa je Grbović zadobio više udaraca u glavu.

Paralelno sa tim, u jutarnjim časovima napadnut je Bratislav Bata Jugović, poslanik iz redova Srpske napredne stranke. Do napada je došlo oko pola 9 na biračkom mestu u Osnovnom sudu u Čačku, dok je glasao. Napadač ga je najpre vređao, govoreći mu da je „Vučićev bot“, a zatim je usledio i udarac.

„U trenutku kada sam zaokruživao kandidate i liste na glasačkom listiću, on je uleteo i počeo da galami na izbornu komisiju iz čista mira. Ja sam mu rekao ‘Nemoj ljude snimati, uzmi olovku glasaj’, i onda sam napadnut ni kriv ni dužan“, objasnio je Jugović ranije.

Budući da u ovim slučajevima, srećom, nije došlo do težih povreda, njime bi se mogao baviti član 122 Krivičnog zakonika, koji propisuje da onaj ko drugog lako telesno povredi ili mu naruši zdravlje, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine, te pojašnjeno da se gonjenje u ovom slučaju preduzima po privatnoj tužbi.

„Bugarski voz“

Slučajevi takozvanog bugarskog voza, fenomena u kom organizator, koristeći svoje mesto u organizaciji izbora, uzima prazan glasački listić i zaokružuje redni broj željene partije. Zatim se taj listić daje glasaču, on dobija novi listić, a iza paravana vadi taj prethodno popunjeni i njega ubacuje u kutiju.

Potom sa sobom odnosi „blanko“ papir. Da je „bugarski voz“ krivično delo i pre početka glasanja upozorio je programski direktor CRTE Raša Nedeljkov.

Kako su iz te organizacije saopštili dan nakon što su zatvorena biračka mesta, ove godine policiji je prijavljeno najviše nepravilnosti otkako ta organizacija prati izbore, od 2016. godine.

„To je bilo u Surčinu, Šapcu, Kuli, Majdanpeku, Kuli, Beočinu i Železniku u Beogradu. Radilo se o slučajevima ‘bugarskog voza’, kupovini glasova… Zbog kvaliteta prikupljenih informacija, Crta je ove slučajeve prijavila policiji. Ovo je najveći broj prijavljenih slučajeva od kad pratimo izbore, od 2016. godine. Takođe, ovo je najveći broj pritisaka na naše posmatrače od kad pratimo izbore“, naveo je Pavle Dimitirijević iz CRTE.

Kupovina glasova (na veliko i malo)

Da se praksa potkupljivanja nastavila i ove godine potvrđuje slučaj glasača iz Apatina koji je javno priznao da je dobio novac da bi glasao. Za ovaj slučaj verovatno se nikada ne bi saznalo, da potkupljeni glasač nije razjaren činjenicom da je njegov glas bio jeftiniji od glasa nekog drugog birača. Paradoksalno, glasač iz Apatina ovi situaciju doživljava kao prevaru, a sebe kao njenu žrtvu.

„Neću da glasam za nikog i gotovo. Dobio sam samo 3.000 da glasam, a evo čovek je dobio 5.000 dinara. Neću da glasam, to je prevara. Oni sebi guraju novac u džep, a ja sam dobio 3.000 samo. Mirko Ostojić je rekao 5.000 da se daje“, rekao je jedan meštanin Apatina koji očigledno nije onim što je dogovoreno.

Zakon je ove situacije prilično jasno opisao – ko pod silom ili pretnjom nekoga navodi kako da glasa, kažnjava se sa zatvorom od tri meseca do tri godine, a ukoliko neko daje mito, kao i onaj koji prima mito, kazna je do tri godine. Ako pak to učini član biračkog odbora, kazna je do 5 godina zatvora.

Došao da glasa, ali je neko to već učinio umesto njega

Reporterka NewsMax Adrie Jasmina Dobrilović rekla je za naš portal da njihov snimatelj nije mogao da glasa na izborima, jer je već neko, umesto njega to učinio na biračkom mestu u Gandijevoj ulici broj 114.

„Čovek je došao i neko je bio u biračkom spisku upisan umesto njega. Neko mu je ukrao glas jer čovek nije mogao da glasa“, rekla nam je Dobrilović.

Kako je zakon to propisao, onaj ko glasa umesto drugoga ili to učini više puta, kazniti novčano ili zatvorom do jedne godine zatvora, dok će godinu dana više u zatvoru dobiti onaj ko izaziva nerede na biračkom mestu.

Bonus video: Bugarski voz u Kraljevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar