Vesna Pešić Foto:Ivan Dinić/Nova S

"Detaljno sam pročitala govor predsednika Aleksandra Vučića u celini i nisam pronašla ni jednu novu reč koja bi pokazla da će promeniti dosadašnju politiku, bilo spoljašnju ili unutrašnju. Zakletva je položena pred raspuštenom Skupštinom to jest bivšim poslanicima, što je njegovu zakletvu i govor koji je tom prilikom pročitao učinilo bezvrednim", rekla je sociološkinja i politička aktivistkinja Vesna Pešić u intervjuu za Danas.rs.

Mogao je pozvati i opoziciju, bar kao goste, one koji nisu uspeli da overe mandat zbog tragično lošeg izbornog procesa i dva meseca prebrojavanja glasova. A nedostajao je smo jedan sporni mandat u selu Veliki Trnovac gde se izbori ponavljaju tri puta, a biće i četvrti put. Ako je zakletva mogla da se polaže pred starim sastavom Skupštine, moglo je i bez tog jednog mandata, kaže  Vesna Pešić.

*Ne čini li vam se da je predsednik istakao i neke nove politike?

– Ne bih rekla da predviđa neke političke promene, populizam je ostao živ i zdrav. Hvalisavost nije izostala. Želi da bude “prvi po obavezama, a poslednji po privilegijama”, mada se nije odrekao nijedne privilegije da odlučuje bukvalno o svemu, što je protivno Ustavu Srbije. Ne verujem da će promeniti svopštu ličnu vlast u Srbiji. U govoru je se nije odrekao takvog ponašanja. Ponavlja iste ciljeve: mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda Srbije, zdravlje, Evropa, rad i rad. I naravno tvrdi da nikad neće dati Kosovo, uz verbalno opredeljenje za EU. A to opredeljenje se stalno ponavlja kao strateško, koliko zbog investicija, trgovine i donacija. Dodao je i da želimo da pripadamo tom tipu društva. U tom kontekstu pominje vladavinu prava što je za pohvalu, “dalju demokrtizaciju našeg društva, medijskih sloboda i svega drugog”. U to da poveruješ moraš biti naivan. Da to stvarno hoće, uveo bi simbolične sankcije Rusiji. Taj potez bi bio važan, jer bi značio da smo se opredelili za Zapad i EU. A takva odluka nije pala.

*Kako Vučić opravdava i održava sedenje na dve stolice u sred žestokog sukoba Zapada i Rusije?

– Iz njegovog govora se vidi da on razume Putinovu agresiju na Ukrajinu. Rusija želi da prekine dominaciju Zapada, njenu tvrdu i meku moć. To su ćorava posla. Rusija je je drugorazredna sila samo zato što poseduje atomsku bombe, a iznutra je nerazvijena zemlja i živi od svojih resursa. Ljubav prema Rusiji koju je sistematski naduvavao radikalski Vučić, smatra se nekakvom tradicijom. Naravno tu je i vezanosti za ruski gas i naftu, a u skorije vreme kaže se da Rusija čuva “naše Kosovo”, mada je i to počelo da se klati. Ne može opstati i Zapad i Rusija istovremeno. Nije ni čudo što je Vučića uhvatila panika, dok su se vijorile ruske zastave zbog dolaska Lavrova, da će kancelar Šolc otkazati svoju posetu 10. juna. Verovatno se pitao kako da se izvuče iz svega.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Probudi se – Aktuelne teme iz štampe komentarisala je sociološkinja Vesna Pešić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar