Beogradski zoološki vrt slavi 85 godina postojanja, u njega nastavljamo da ulažemo, a koliko je postao omiljeno mesto Beograđana i turista pokazuje podatak da je u 2019. godini ovaj vrt posetilo 450.000 turista, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na konferenciji za novinare povodom ovog jubileja.

On je podsetio da je Beogradski zoološki vrt otvoren pre tačno 85 godina, 1936. godine, na Petrovdan, a otvorio ga je tadašnji gradonačelnik Beograda Vlada Ilić, čovek koji je bio najuspešniji gradonačelnik Beograda u periodu između dva svetska rata.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovaj vrt je pretrpeo bombardovanje 1941. i 1944. godine, kada je potpuno uništen čitav životinjski fond. Za ovih 85 godina postao je omiljeno mesto Beograđana, najviše dece, ali i stranih turista. Više od 450.000 turista je 2019. godine posetilo Beo zoo-vrt i to je najveća poseta bilo koje manifestacije ili ustanove na teritoriji grada Beograda. Naša je obaveza da ovaj vrt unapređujemo. Posle 2013. godine, od kada je Grad Beograd preuzeo osnivačka prava nad ovim zoološkim vrtom, primetno je da se svake godine ulaže u nešto novo“, naglasio je zamenik gradonačelnika.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Vesić je podsetio da je pingvinarijum jedna od poslednjih stvari koja je urađena pred koronu.

„Za sledeću godinu Grad Beograd će izdvojiti sredstva kako bi se uredile senara i ambulanta, te da se napravi edukativni kreativni centar za decu. U ambulanti će moći da se leče i životinje van zoo-vrta“, rekao je Vesić.

On je naveo da vrtu nedostaju dve životinje, žirafa i crvena panda, a radi se i na tome da se one nabave.

„Ponosni smo na naš zoološki vrt koji se prostire na sedam hektara i jedan je od najuređenijih prostora koje imamo u Beogradu. Ovaj vrt ostaje tu gde je, a naše je da ga što bolje uredimo, da ovde bude komfornije životinjama, a da deca, njihovi roditelji i drugi posetioci mogu da uživaju“, rekao je Vesić.

Zahvalio je svim ljudima koji rade u zoo-vrtu. Kako je istakao, ovaj posao se ne može platiti novcem jer treba imati i strast i ljubav, a to ovi ljudi imaju. Da nije njih, naš zoološki vrt ne bi bio ovako uređen jer bez obzira na to koliko se ulaže u njega, neko mora i da ga održava.

Direktor Beogradskog zoološkog vrta Srboljub Aleksić istakao je da je 85 godina postojanja ove institucije zaista veliki jubilej.

„Od 2016. godine, kada smo proslavili 80 godina postojanja, uradili smo nekoliko važnih projekata, pre svega izgradili novi prostor za pingvine, medvede, staze kroz istoriju, realizovali projekat dečjeg zoo-vrta i više manjih projekata. Nabavili smo više novih životinja, hijene, alpake i druge vrste, imamo dobru reprodukciju zaštićenih vrsta ptica, a puno radimo i na pomoći u očuvanju zaštićenih vrsta i njihovom vraćanju u prirodu. Sarađujemo sa puno državnih institucija, a posebno hvala Gradu Beogradu koji podržava sve projekte za koje smatramo da su prioritetni za zoo-vrt. Preuredićemo i prostor za majmune, tu je i budući edukativni centar, ambulanta, a nastavićemo da radimo na dovođenju novih vrsta kako bi zoo-vrt uvek imao nešto novo da ponudi“, kazao je Aleksić, ukazavši da je 2019. godine zoo-vrt imao 450.000 posetilaca, u velikoj meri stranih turista.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare