Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Predsednik opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je danas na komemoraciji srpskim civilima ubijenim tokom i nakon hrvatske akcije "Oluja" da prisustvo državnog vrha Hrvatske na tom mestu ima puni smisao jedino ako će se nakon toga učiniti suštinski koraci na povratku Srba na ratom razrušena područja.

„Prisustvo državnog vrha Hrvatske ima puni smisao samo ukoliko će učiniti suštinske korake na ekonomskom, privrednom i prosvetnom razvoju na tim povratničkim područjima“, rekao je Veselinović novinarima na komemoraciji u mestima Plavna i Grubori u severnoj Dalmaciji.

Dodao je da nijedna žrtva zločina u Gruborima i nijedna žrtva ratnog zločina na području nekadašnje Jugoslavije ne sme biti zaboravljena.

„Poseban je zločin ako su mesta u kojima su ti zločini nastali zarasla u korov, a preživeli nemaju mogućnost da tamo dostojno žive. Tragično je gledati stratišta bez života jer zločinci su upravo želeli da tako izgledaju ta sela koja su zapalili, a ljude pobili. Oni su želeli da zatru život u njima“, kazao je Veselinović.

Kako je dodao, nikakva komemorisanja žrtava bez suštinskog podizanja života u tim krajevima ne vrede puno, već da satisfakcija žrvama mogu biti samo dela.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR DIMITRIJEVIC

„Jedan dan u godini ne čini život Srba ni u Gruborima, ni u Plavnu, niti u drugim krajevima Dalmacije. On je važan, ali cveće, kamere i obećanja ne vraćaju život. Dela i samo dela mogu biti mala satisfakcija ubijenima i njihovoj rodbini jer su ti ljudi ostali u Gruborima da bi taj zaseok i selo živelo. Ne smeju zločinci da zaustave život“, poručio je Veselinović.

Današnjoj komemoraciji prisustvovali su, pored ostalih, i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, ministar branitelja Hrvatske Tomo Medved, potpredsednik Vlade Hrvatske iz redova Samostalne demokratske srpske stanke Boris Milošević, kao i izaslanik predsednika Srbije za pitanja nestalih osoba Veran Matić.

U Gruborima je leta 1995. godine ubijeno šest civila srpske nacionalnosti. Državno tužilaštvo Hrvatske utvrdilo je da je terenom prošla antiteroristička jedinica Lučko, da se dogodio zločin, ali optuženi nikada nisu osudjeni.

Optuženi Frano Drlja i Božo Krajina pravosnažno su oslobodjeni, a trećeoptuženi Igor Beneta počinio je samoubistvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar