Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predstavnici Udružene opozicije Srbije (UOS) Janko Veselinović i Borko Stefanović održali su danas konferenciju za štampu ispred zgrade Radio televizije Srbije posvećenu izboru novog rukovodstva medijskog javnog servisa Srbije.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i član Ujedinjene opozicije Srbije rekao je da je povod današnjeg okupljanja isticanje roka za prijavljivanje kandidata za generalnog direktora RTS-a.

„Za nas, ovaj konkurs i ovaj izbor je obična farsa, baš kao što su bili i prethodni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, i kao što imamo nelegitimnu i nelegalnu Skupštinu i skupštine, nelegalnu Vladu, tako ćemo imati i nelegitimno rukovodstvo RTS-a, koje je već sada u v.d. stanju, i koje umesto da služi građanima Srbije, koji plaćaju televizijsku pretplatu direktno ili putem poreza, RTS služi jednoj stranci i jednom čoveku“, ocenio je Veselinović.

Janko Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je rekao i da je ovaj konkurs farsa zbog toga što konkurs nije uspeo da zainteresuje ljude koji su od kredibiliteta da se prijave za mesto generalnog direktora, a i oni koji su pokušali da to učine, bili, kako je Veselinović rekao, za njih nedostojni jer su ukazivali na korupciju.

„Farsa su zato što nije raspisan konkurs i za glavnog i odgovornog urednika informativnog programa RTS-a, koji je već godinu dana u v. d. stanju. Nenad J. Stefanović je već godinu dana na mestu glavnog i odgovornog urednika informativnog programa koji kreira sve vesti koje se tiču građana Srbije, i nije raspisan konkurs na njegovo mesto“, kazao je Veselinović.

On je rekao i da je upravo to razlog zbog kog građani Srbije ne znaju ništa o Jovanjici, Krušiku, Savamali, ni o tome da su izbori bili namešteni, kupljeni, a da opozicije i onih koji drugačije misle nije bilo u kampanji niti su učestvovali.

„Zbog Stefanovića građani Srbije ne znaju da imaju najniže plate, a najveće cene, recimo goriva u Srbiji. Ne znaju da je kupljen Telekom od para građana Srbije, ne znaju mnoge stvari šta se dešavalo ovih dana u Novom Sadu, zbog čoveka koji je već godinu dana u v.d. stanju“, rekao je Veselinović.

Podsetio je i da je 2015. godine raspisan konkurs za generalnog direktora i sve urednike programa, i da se javilo 50 i nešto ljudi.

„Još tada je postojalno kakvo takvo poverenje u sistem. Danas je raspisan konkurs samo za generalnog direktora, ne i za urednike i koliko znamo javilo se samo dvoje kandidata i Aleksandar Vučić na mestu generalnog direktora RTS-a“, rekao je Veselinović,

On je rekao da zbog toga, Udružena opozicija Srbije predlaže, traži i zahteva od članova upravnog odbora, da ako imaju morala i časti uđu u proces izbora generalnog direktora, koji bi, kako je rekao Veselinović, doveo do toga da izaberu kompetentnog čoveka koji će raditi u interesu građana Srbije, a ne u interesuje Aleksandra Vučića i SNS.

„Ako za to nisu sposobni, a nama se čini da nisu, predlažemo im i tražimo da oni podnesu ostavke, i to se tiče svih članova upravnog odbora. Mnogi i ne znaju ko su oni, predsednik je Vladimir Vuletić, zamenik Miroslav Minja Nikolić a članovi Zorica Šuljica, Branko Radun, Simona Mitrović Dunić, Ljiljana Đurđevac, Zoran Panović i Nenad Janković. Od njih tražimo ako ne mogu, neće ili ne znaju da rade svoj posao da podnesu ostavku“, ocenio je Veselinović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je naveo i da izražavaju zahvalnost na hrabrosti koju je pokazao Vasko Vasović, koji se i pored svih okolnosti prijavio na prošli konkurs za izbor generalnog direktora RTS, i što je imao hrabrosti da iznese sve podatke o korupciji i kriminalu u RTS-u.

„UOS još jednom poziva sve zaposlene u RTS da još glasnije kažu svoj stav o činjenici da je RTS uzurpurana od jedne stranke i jedne partije, i da će naći hrabrost da to urade, jer primer imaju među svojim kolegama, u zemlji i inostranstvu“, zaključio je Veselinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare