Janko Veselinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je da kompanija Rio Tinto “nije rekla ni zbogom, ni doviđenja Srbiji”, već je prisutna, kao i sve štetne posledice vezane za tu firmu, “koje će se produbljavati”.

“Rio Tinto nije rekao “zbogom”, čak ni “doviđenja”. Oni su tu: kupuju zemlju, seku šumu, rade hidrogeološka istraživanja. Nije tu samo Rio Tinto, tu su i svi drugi koji su odlučili da u Srbiji eksploatišu litijum, iako za to u svetu još nema bezbedne tehnologije. Postoji najmanje 15 razloga zašto je to tako. Do njih smo došli analizom“, rekao je Veselinović na konferenciji za novinare i nabrojao sledeće:

„Vlada Srbije nije predložila moratorijum ili zabranu daljih istraživanja litijuma na celoj teritoriji Srbije, i poslala ga na usvajanje Skupštini Srbije i sve je ostalo na

podzakonskom aktu koji može biti poništen u pola noći, čak na telefonskoj sednici. Poljoprivredno zemljište nije vraćeno u prethodnu namenu, već je ostalo građevinsko. Nije ukinuta Dozvola za primenjena hidrogeološka istraživanja aluviona Drine, kod Loznice. Nije iskorišćena zakonska mogućnost poništavanja date potvrde na Elaborat o rezervama, koji je ključni dokument za eksploataciona prava. Nije zabranjen otkup zemljišta i nepokretnosti od strane kompanija koje se bave istraživanjem ili rudarenjem litijuma. Nije propisana obavezna sanacija terena i dovođenje zemljišta prvobitnoj nameni pošto je završeno istraživanje, o trošku investitora. Nije se izjasnila o postojanju dokumenata, sa Rio Savom, koji su urađeni po ostalim propisima. Mimo Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima zvanično je, pisanim aktom, zabranjen pristup zapisnicima na sastanak Tima za implementaciju projekta Jadar. Nije propisano raščišćavanje urbanog dela naseljenih mesta, od polusrušenih stanbenih i drugih objekata, koji sada izgledaju kao ratna zona, a ometaju normalno življenje preostalog stanovništva. Nije zabranjeno dalje uništavanje preostalih prodatih kuća. Nije zabranjeno dalje uništavanje/seča preostalih šuma i voćnjaka. Vlada nije smanjila vlasnicima zemljišta porez”.

Predstavljajući “Novu ekološku i ekonomsku politiku u oblasti rudarstva” geolog i član Političkog saveta Aca Udicki istakao je da je nužno nakon promene vlasti hitno doneti novi Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

„Njime bi se potvrdilo vlasništvo države nad svim rudama ali i na dokumentaciji, koja sada pripada investitorima. To je kao da laboratorija prisvoji rezultate analize krvi, a ne čovek čija se krv analizira. Nužno je da se zabrani rudarenje nebezbednim metodama, a sve, do sada poznate, metode rudarenja litijuma su nebezbedne. Eksploatacija ruda treba da se realizuje podzemnim radovima, a da se jalovina vraća i zapunjava prazan jamski i hodnički prostor. “Rudničke vode” moraju da se prečiste do kategorije 1 ili 2. Posebno je važno da se sa sistema rudnih renti pređe na sistem koncesija, sa jasno definisanim tipskim ugovorima. Umesto rudne rente od tri odsto imali bi koncesionu rentu u vrednosti od 50 odsto od prihoda, a taj novac mogao bi da bude korišćen za veće plate prosveti, zdravstvu, subvencije u poljoprivredi”, istakao je Udicki i dodao da najmanje 40 odsto prihoda treba da ostane lokalnoj samoupravi, a da se od toga polovina ulaže na područje naseljenih mesta u kojima se ruda eksploatiše.

BONUS VIDEO: Rudarska inspekcija u Gornjim Nedeljicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar