Danijela Nestorović Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

Narodna poslanica "Moramo-Zajedno" i advokatica Danijela Nestorović tvrdi da je policija nezakonito pratila njen telefon tako što su traženi listinzi telefona i bazne stanice, koje su locirale gde se njen telefon nalazi. Ona je inače branilac aktivista sa Starice, koji se terete zbog aktivnosti na ovoj planini. Za slučaj praćenja telefona Nestorović je sasvim slučajno saznala tako što su izveštaji iz postupka završili u jednoj privatnoj fotokopirnici. Prema njenim informacijama, verovatno su omaškom do fotokopirnice stigla i dva zahteva za praćenje njene komunikacije. Na osnovu svega navedenog, Nestorović sumnja da je nezakonito prisluškivana.

Telefon Danijele Nestorović, koja je inače advokat nekoliko osumnjičenih aktivista koji su branili Staricu, bio je način da se stigne do jednog od osumnjičenih – Mladena Vladića.

Više javno tužilaštvo u Negotinu tražilo je sudiji za prethodni postupak da se izda nalog za pribavljanje evidencije ostvarene komunikacije telefonom i korišćenih baznih stanica.

U obrazloženju se navodi da se prema objavama na društvenim mrežama vidi da je Vladić bio u kontaktu sa Danijelom Nestorović iz Beograda, te da bi se pribavljanjem evidencije ostvarene komunikacije telefonom i koriščenjem baznih stanica utvrdilo gde je Vladić.

Jednostanije, na osnovu baznih stanica koje bi dale tačno lokaciju telefona Nestorović, put bi policiju doveo do Vladića, što je protivzakonito.

Sa druge strane, budući da je Nestorović advokat nije postojala nikakva pravna mogućnost da ona bude „na merama“, odnosno da joj se preko baznih stanica locira i prisluškuje telefon.

Koristeći bazne stanice, policija je u svakom trenutku mogla da utvrdi gde je lociran telefon advokatice Nestorović. To u praksi znači da ukoliko je bazna stanica Negotin, to je za policiju bio signal da je ona u kontaktu sa nekim od klijenata u okolini Negotina.

Put bi ih tako doveo do Vladića.

Foto:Privatna arhiva

Advokat ne može biti „pod merama“, odnosno pod nadzorom osim ukoliko nije jedan od osumnjičenih za izvršenje nekog krivčnog dela. Pomenuti čin policije Majdanpeka je skandalozan i nedopustiv, jer joj je na taj način ugrožena privatnost i poslovni ugled, zbog presretanja razgovora sa klijentima.

Načelnik policijske stanice Majdanpek podneo je Zahtev za izdavanje naredbe za izradu listinga 5.oktobra ove godine, koji je predat Višem javnom tužilaštvu Negotin.

Utisak nedelje
Danijela Nestorović gošća u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

U izjavi za Nova.rs Danijela Nestorović kaže da na osnovu toga što je policija tražila uvod u listing vidi sva ostvarena komunikacija sa svim klijentima, ali i kolegama političarima.

„Po zakonu su obavezni da navedu koji je period praćenja, gde su ti listinzi… Na osnovu praćenja baznih stanica oni mogu da utvrde praćenjem blizu kojeg mesta sam ostvarila komunikaciju. Ja imam pravo tajnost prepiske i komunikacije. Taj član 161 ZKP vrlo je opširan, jer sudija tu može da stavi i listing poziva. Ja nisam osumnjičena u postupku. Jedini uslov da nekoga pratiš je da je neko osumnjičen u postupku, a ja sam branilac jedan od osumnjičenih. To je samo po sebi skandalozno“, napominje naša sagovornica i potvrđuje da nije mogla da bude praćena.

Foto:Privatna arhiva

Narodna poslanica Nestorović ističe da se prisluškivanje može sprovoditi u slučaju da postoje osnovi sumnje da je lice učinilo krivično delo, a na drugi način se ne mogu prikupiti dokazi za krivično gonjenje ili bi to prikupljanje bilo znatno otežano.

Takođe, nadzor uz odluku suda dopušten je ukoliko postoje osnovi sumnje da lice priprema krivično delo, a okolnosti ukazuju da se na drugi način krivično delo ne bi moglo otkriti, sprečiti ili dokazati ili bi to izazvalo nesrazmerne teškoće ili veliku opasnost.

„Jasno je da je primena ovih odredaba u određenim slučajevima opravdana, ali se s druge strane ostavljaju mogućnosti za različite zloupotrebe, prilikom prikupljanja podataka ali i tokom njihove obrade. Upravo zbog toga, Ustav Republike Srbije garantuje tajnost pisama i drugih sredstava komunikacije i propisuje da su odstupanja u pogledu tajnosti komunikacije dozvoljena samo na osnovu odluke suda, na određeno vreme, ako su neophodna radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije, na način predviđen zakonom. Ustav takođe garantuje nepovredivost stana i zaštitu podataka o ličnosti“, poručila je Nestorović.

Bonus video: Protest u Majdanpeku zbog rušenja Starice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare