Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović učestvovao je u emisiji "Debata" na Insajder televiziji sa poslanikom SPS Đorđem Milićevićem i tom prilikom rekao da je politika socijalista dovela do toga da je Srbija izgubila suverenitet na Kosovu i Metohiji, te da se to desilo potpisivanjem Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244.

U emisiji se razgovaralo o Kosovu i Metohiji

„Pošto govorimo o Kumanovskom sporazumu, to je samo epilog jedne politike. Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 je bombardovanje prekinuto i to jeste dobra stvar, ali ono što smo imali u tom sporazumu i rezoluciji jeste kapitulacija države. Evo pitaću vas, pa vi odgovorite, a pošto je retoričko pitanje mogu i ja … Koliko je pripadnika oružanih vojnih snaga Srbija mogla da pošalje na teritoriju Kosova i Metohije? Do 1.000 i to pod uslovom da dobijemo dozvolu od koandanta KFOR, a znate da tu dozvolu ne bismo dobili nikada. Koliko je Srbija mogla da ih pošalje pre Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma? Isto koliko danas može da pošalje u Kraljevo, u Novi Sad ili u Niš. Dakle, onoliko koliko ima ili onoliko koliko smatra da ima potrebe“, rekao je Grbović obraćajući se poslaniku SPS i dodao:

„Dakle, tom rezolucijom i prethodno potpisanim Kumanovskim sporazumom Srbija je izgubila nešto što se zove monopol fizičke sile na teritoriji KiM, a to je jedan od konstitutivnih elemenata državnosti. Izgubili smo vojsku, izgubili smo policiju, izgubili smo administraciju. Od tog trenutka Srbija nema suverenitet na području Kosova i Metohije, a sve šta se dalje dešavalo, sve zajedno sa Borkovim (Stefanović) sporazumima, sa Briselsskim sporazumom, sa gubitkom drugih elemenata državnosti je samo razrađicanje onog đto je započeto Kumanovskim sporazmom“.

„Za to nije kriv Kumanovski sporazum kao takav, za to je kriva vaša politika devedesetih godina koja je širila mržnju i nacionalizam, koja je ostavljala krvave tragove i koja je ostavljala poraze, prognane ljude na svim ratištima i u svim ratovima koje ste započinjali“, zaključio je Grbović.

BONUS VIDEO: Pavle Grbović o molbi za zabranu Evroprajda i negovanju atmosfere vanrednih izbora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar