Uoči dolaska "Velike petorke" u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, iz evropskih izvora stižu informacije da će Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću biti isporučeni “specifični zahtevi”. Naši sagovornici ne mogu da prognoziraju kakvi će konkretno biti ti zahtevi, ali su, kako kažu, sve šanse da će od predsednika Vučića tražiti da promeni narativ po pitanju Banjske i da ubrza sprovođenje Ohridskog sporazuma.

Grupa od pet izaslanika među kojima su emisar SAD Gabrijel Eskobar, Mirosalv Lajčak ispred EU i predstavnici Francuske, Italije i Nemačke, u subotu 21. oktobra sastaće se i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurijem i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Za sada nema zvaničnih potvrda sa kakvim zahtevim dolaze, ali iz evropskih izvora stižu saznjanja da će obe strane, i srpska i kosovska, morati ozbiljnije da se angažuju u vezi sa primenom Ohridskog sporazuma.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

Demostat prenosi i da će stranama u pregovoru biti predočene “specifične posledice ukoliko odbiju da sprovedu sporazum”.

Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji za Nova.rs ocenjuje da će se “dosta iz tih razgovora poklopiti s porukama koje su poslate putem Rezolucije o Banjskoj”, jer kako kaže, posrednici strahuju da na tlu Evrope ne izbije novi rat.

“To je rezultat jedne ozbiljne zabrinutosti, ali i dovođenje u pitanje kredibiliteta posrednika u dijalogu. Jer, činjenica je da je neuspeh višestruki. Zaoštravanje situacije je posledica pozicija Beograda i Prištine i njihovog oštrog uslovljavanja daljeg toka pregovora, ali je i neuspeh posrednika. Vreme curi, događaju se dva rata, jedan u Evropi, drugi vrlo blizu Evrope i međunarodna zajednica opravdano strahuje da ne izbije i treći”, kaže ona.

Prema njenim rečima, okidač za ovaj sastank su upravo događaji u Banjskoj.

Jelica Minić Foto:Aleksandar Barda/Fonet

“To pokazuje da je situacija vrlo napeta. Od predsednika Srbije će se tražiti da oštrije osudi ono što se desilo na severu KiM, očekuje se krivično gonjenje odgovornih, ali i da se promeni narativ u Srbiji po pitanju Banjske, koji se smatra neprihvatljivim. Petorka će ispostaviti svoje zahteve, očekivanja, rokove i predočiti posledice ako se dijalog normalno ne nastavi”, poručila je Minić.

Popov: Vučić je za Evropu prešao sve crvene linije tolerancije

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam za Nova.rs kaže da i njega “baš zanima šta će to Velika petorka da ispostavi”, ali da nema sumnje da će biti “oštri prema srpskoj strani”.

Takođe, za njega je i simptomatično što će delegacija prvo posetiti Prištinu, pa tek onda Beograd, a ovakav redosled posete dovodi u vezu upravo sa događajima u Banjskoj.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
Aleksandar Popov Foto: N1

“Da nije bilo Banjske, verovatno bi prvo došli u Beograd, a ovako idu prvo u Prištinu da čuju Kurtijev stav. Verovatno će biti određenih pritisaka, pretnji sankcijama, možda i nagoveštaja konkretnih sankcija pojedincima. Ne znam da li će se tu nači i Vučić među njima”, kaže Popov i dodaje da je Vučić svojim ponašanjem i izjavama u medijima “prešao crvene linije tolerancije”, te da ne zna do kada će Evropa “imati popustljiv stav prema njemu”.

“Ta tolerancija se odnosi na Vučićevo ponašanje u odnosu na neke medjunarodno preuzete obaveze i sprovođenje uslova da Srbija ostane na evropskom putu. Da ne govorim o nepristojnim komentarima i rečima koje Aleksandar Vučić redovno upućuje na račun zapada, čak i pojedinaca na zapadu, a za Rusiju i Kinu ima samo reči hvale. Prosto se čovek pita, gde je ta granica tolerancije na njegovo ponašanje. Od Merkelove, koja ga je tetošila i koja ga je na kraju krajeva i stvorila, imamo konstantno popustljiv odnos i to je stvarno jedan čudan manir zapada prema Vučiću”, ukazuje Popov.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Prema njegovim rečima, malo je čudan i tajming dolaska velike petorke, s obzirom na činjenicu da još uvek nije završen izveštaj o Banjskoj.

Ipak, kaže, da sve to samo potvrđuje da su pregovori oko sprovođenja Francusko-nemačkog plana i Ohridskog sporazuma, zapali u ćorsokak.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Ako se Banjska ne istraži, ona će uvek biti “kostur u ormaru”

“Nezahvalno je prognozirati koji će sad konkretni koraci biti. Da bi se nastavio normalni dijalog, prvo mora da se apsolvira Banjska. Ako se ona preskoči, onda će to biti kostur u ormaru sve vreme. Mi smo sad u jednom ringu i bezvazdušnom prostoru gde čovek nema zašta da se uhvati. Baš me zanima s kojim idejama će doći ‘petorka’ i kako da se prevaziđe ova situacija. Eskobar i Lajčak maltene nisu odlazili sa ovih prostora, a desilo se ovo što se desilo. Sva ona obećanja i sve rokove koje su dali, sve je to probijeno, pa me sad baš zanima koje to nove ideje imaju sa kojima će doći”, zaključio je Aleksandar Popov direktor Centra za regionalizam.

BONUS VIDEO: Da li Banjska udaljava nastavak dijaloga Beograda i Prištine?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare