Foto:Emir sadovic/starsport; Irfan Ličina/Nova.rs

“Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbedno nastavi”, reakcija je neimenovanog portparola Stejt departmenta povodom incidenta na superligaškoj fudbalskoj utakmici između Novog Pazara i beogradskog Partizana, na upit Glasa Amerike.

Meč, igran u nedelju, bio je prekinut na četrdeset minuta, pošto su gostujući navijači klicali haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivali “Nož, žica, Srebrenica” – što aludira na masovno stradanje Bošnjaka tokom jula 1995.

Njih oko 8.000 ubijeno je na području Srebrenice u Bosni i Hercegovini, što je presudama međunarodnih sudskih institucija i sudova BiH okarakterisano kao genocid.

Utakmica je prekidana u dva navrata – pred kraj prvog poluvremena i u 57. minutu, pošto su navijači Partizana nastavili sa skandiranjem. Tada se i dogodio drugi duži, prekid.

Meč je nastavljen kada je na intervenciju zvaničnih lica ispražnjena tribina sa navijačima Partizana.

 

Super liga najavila prijave

Aleksandar Pivić, direktor takmičenja Super lige Srbije, izjavio je da će Super liga – prvoligaško fudbalsko takmičenje, podneti prijave Fudbalskom savezu zbog incidenata na utakmici Novi Pazar – Partizan.

„Po nekim saznanjima, i jedni i drugi navijači skandirali su neke stvari. Čekamo izveštaje pa ćemo podneti prijave, verovatno i protiv jednog i drugog kluba“, rekao je Pivić.

Kako je objasnio za Radio Slobodna Evropa, pošto prijave budu prosleđene Fudbalski savez Srbije odlučuje o disciplinskim merama, koje sežu od zabrane igranja pred publikom do novčanih kazni.

 

 

BONUS VIDEO: „Vaspitanje“ navijača

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)