Vuk Velebit
Vuk Velebit Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Politikolog Vuk Velebit ocenio je u intervju za Danas da se "mi iznova bavimo temom kako da opozicija nastupi na izborima, da li mogu da se slože oko neke platforme ili programa umesto da čujemo pobednički program koji će pobediti ovu korumpiranu i kriminalnu vlast"

„Mislim da naš posao nije da se bavimo projektom stvaranja opozicije niti kako ona da dođe na vlast. Rešenje nije samo srušiti vlast, već ponuditi jednu celinu koja će omogućiti najvećom broju građana da žive bolje nego što žive danas“, rekao je za Danas politikolog Vuk Velebit.

Na pitanje da li postoji šanse da se opozicija grupiše za beogradske izbore i ne raspe glasove kaže da činjenica da pričamo o tome kako da opozicija nastupi govori o tome da za sve ove godine nije smogla snage da pokaže jedinstvo i rešenost da se obračuna sa ovom vlašću.

„Ostalo je manje od godinu dana do održavanja izbora, a mi nismo čuli jasne predloge i rešenja za ključne probleme koji postoje u Beogradu. Od zagađenja preko kanalizacije do saobraćajne infrastrukture. Beograd je grad u kolapsu i nama treba izlaz iz toga“, rekao je Velebit.

Dodao je da je dobitna strategija vizija kako unaprediti svakodnevan život u Beogradu da postane funkcionalan grad i metropola umesto haosa u kome, kako je rekao, sad živimo.

„Ako govorimo o republici, dobitna strategija je nova vizija našeg društva u narednih pet do deset godina. Ovde ne razgovaramo o povratku na fabrička podešavanja, već o izgradnji instrumenata koji će omogućiti uspostavljanje institucija, zakona I njihovo sprovođenje. Danas je najveći problem što veliki broj građana koji ne podržava ovu vlast ne vidi ni da je opozicija alternativa ovakvoj vlasti. To je realnost koju živimo već devet godina, a koju mnogi opozicioni lideri odbijaju da vide. Prvo oni moraju da se suoče sa tom realnošću da bismo mogli da idemo napred u smeni ove vlasti“, ocenio je Velebit.

Afera Belivuk, rekao je, sigurno je najveća afera ove vlasti zato što do kraja pokazuje pravi identitet i sliku perioda vladavine Srpske napredne stranke.

„Iako je ova vlast došla na priči o borbi sa kriminalnom I korupcijom, za vreme njihove vladavine došlo je do stvaranja najvećeg kriminalnog klana na ovim prostorima. To se sigurno ne bi desilo da je vlast to htela da spreči, a sve ovo što gledamo danas jeste saniranje štete nastale odmetanjem kriminalaca. Bilo bi očekivano da vidimo da ova afera ozbiljnije uzdrma vlast na izborima, ali je glavno pitanje koja politička opcija će kapitalizovati podršku na borbi protiv kriminala i korupcije. Za sada najozbiljniji nastup imaju Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, ali je pitanje da li su njih dvoje dovoljni da svojim nastupima privuku neopredeljene i Vučićeve birače“, smatra Velebit.

Kaže i da je Nebojša Stefanović moguće najpotcenjeniji političar u Srbiji.

„U ovom sukobu sa Vučićem vidimo koliko je on tokom poslednjih godina akumulirao moći a verovatno i novca, kakve je konekcije napravio u Srbiji i inostranstvu koje ne dozvoljavaju Vučiću da ga se reši kako bi to uradio sa nekim drugim čovekom iz svoje stranke. Mislim da se ni Vučić nije nadao da će jedina osoba koja će mu zapravo zagorčati život biti Nebojša Stefanović. Svakako ne očekujem javan rasplet sukoba Vučića i Stefanovića jer bi se on do sada već desio da je to bilo moguće. I kada Vučićevi mediji napadaju Stefanovića, on se vrlo spretno brani, a kada kritički mediji govore o mogućem formiranju stranke, Stefanović govori da je jedini stranka kojoj pripada SNS. To pokazuje političku spretnost Stefanovića koji ne dozvoljava ni jednoj strani da ga prisvoji ili odbaci“, zaključio je Velebit.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)