Žozep Borel; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da je organizovao večeru za šest lidera Zapadnog Balkana u kako bi obnovio tradicuju redovnih razgovora "o regionu sa regionom" i kako bi se na otvoren način razmotrile situacija i izazovi Zapadnog Balkana. On je izrazio nadu da će večerašnji razgovori u Briselu pomoći da se bolje razume dinamika regiona i odrede načini za bolju saradnju na geopolitičkim izazaovima dašnjice.

„Cilj je da se povežemo sa našim partnerima u regionu, da ih saslušamo, razumemo njihove brige i ideje i vidimo kako bolje da radimo zajedno na zajedničkoj budućnosti“, kaže Borelj.

On je dolazeći na večeru koju je organizovao za šest zapadnobalkanskih lidera podsetio da su ministri spoljnih posolova EU prošle nedelje ocenili da je Zapadni Balkan ”jedan od navećih prioriteta EU”.

”Mi smo spremni da pojačamo našu privrženost regionu, što se ne dovodi u pitanje, ali moramo da to učinimo vidljivijim. Ova večera sa šest lidera sa Zapadnog Balkna će to učiniti vidljivim”, kaže Borelj.

On podsetio da su šefovi diplomatija EU na sastanku Saveta podržali širok politički angažamana sa regionom ”koji ide preko okvira proširenja” i dodao da će večeri prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Varheji.

”Večeras moramo da razmotrimo široku političku sliku regiona, ne samo sa pozicije proširenja i članstva u EU, već i sa geopolitičkog pristupa celom regionu”, kaže Borelj.

On je izrazio nadu da će večerašnji razgovori u Briselu pomoći da se bolje razume dinamika regiona i odrede načini za bolju saradnju na geopolitičkim izazaovima dašnjice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar