Vaspitači imali obavezu da idu na mitinge SNS - terorišu nas
DIREKTORKA I VRTIĆ FOTO: LJUBICA SOKIĆ/ Nova.rs

Radnici Predškolske ustanove 'Naša radost' u Lučanima i Guči tvrde da su mesecima izloženi pritiscima i mobingu od strane direktorke Gordane Milčević i da je postalo nepodnošljivo raditi u ovoj ustanovi.

Kako navode u razgovoru za naš portal, direktorka je od njih zahtevala da odlaze na mitinge SNS, a spiskovi su objavljivani u viber grupi ustanove.

“Prvo smo dobili spisak od direktorke ko treba da ide u Kraljevo na otvaranje stadiona. Nakon toga se išlo u Beograd, pa prošle sedmice opet u Kraljevo. Obavezu da idu na mitinge SNS u početku su imale sve vaspitačice da bi na kraju išle samo one koje su primljene na određeno. Vaspitačicama koje su odbile da idu, direktorka je poručila da je o tome upoznata viša instanca. Ovo nikada nije bilo. Umesto da dođemo rasterećeni na posao, da se posvetimo deci mi smo izloženi pritiscima i ucenama, plačemo na poslu”, pričaju radnice ustanove.

Vapitačice su bile u šoku kada je direktorka od radnica tražila da za dan ustanove, 1.april, daju po 1.000 dinara za ketering jer navodno ostanova nema novca.

“Dobili smo poruku od direktorke da ustanova nema dovoljno novca da se za dan ustanove spremi hrana i da svi radnici treba da daju po 1.000 dinara, da ćemo dobiti priznanice. To je prvi put slučaj da nam se traži novac za taj dan”, razočarane su radnice i navode da je poseban problem vrtića to što su grupe sa decom prekobrojne.

“ Imamo skoro pa duplo veće grupe nego što je zakonski propisano. Tako imamo po 24. dece u jaslenim grupama, a zakonski je predviđeno da bude po 12. dece. Radimo sa decom, odgovoran je posao i želimo da sačuvamo tu decu. Nas niko ne štiti. Kome da se obratimo? Nažalost, do predsednika opštine Milivoja Dolovića nismo uspeli da dođemo. Nemamo razumevanje sa njegove strane. Mi smo u velikom strahu, sa strahom dolazimo na posao šta će biti sledeće. Vaspitači odlaze na bolovanje. Stvarno je nepodnošljivo, nema razumevanja, dogovora”, kažu radnice.

Direktorka Predškolske ustanove ‘Naša radost’ Gordana Milčević nije odgovorila na naša pitanja, dok je predsednica sindikata navodno na bolovanju i javće se čim ozdravi.

“Ne nije na bolovanju, tu je, radi i desna je ruka direktorke. Većina radnika upravo zbog toga napušta sindikat i uskoro ćemo imati novi koji će brinuti o radnicima, deci, samoj ustanovi. Moramo biti složne”, poručuju radnice.

Gordana Milčević je po rečima i priznanju samih naprednjaka dovedena iz ivanjičke opštine po političkoj liniji, jer , navodno, rukovodstvo te lokalne samouprave nije dozvoljavalo da ustanovu vodi neko ko u njoj radi. Inače iz Ivanjice je došao i direktor Turističke organizacije Dragačevo, Bili Vulović.

Bonus video: SNS na dnevnom nivou gazi institucije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare