Foto: Printscreen washingtonpost.com

"Ogroman broj antivladinih demonstranata opkolio je u subotu zgradu srpske državne televizije u centru Beograda i tražio da autokratski predsednik Aleksandar Vučić ublaži svoj čvrst stisak u mejnstrim medijima i dozvoli alternativne glasove", piše Vašington post o večerašnjim protestima "Srbija protiv nasilja".

„Desetine hiljada pristalica opozicije, od kojih su neki uzvikivali slogane kojima se poziva na Vučićevu ostavku, izašlo je na kišom natopljene ulice dan nakon što su predsednikovi sledbenici organizovali isto tako veliki miting u prestonici. Većina njegovih pristalica autobusima je dovezena u prestonicu iz cele Srbije i nekih susednih država“, piše Vašington post.

Kako se navodi u članku, ispred sedišta RTS-a, demonstranti su glasno zviždali i istakli da je „po zakonu državna TV treba da bude nepristrasna kao javni emiter, ali da je otvoreno provladin“.

Nakon zvaničnog završetka skupa, grupe ljudi okupile su se ispred zgrade parlamenta i državne televizije, tvrdeći da žele da uđu u zgrade nasilno, ali su im organizatori protesta blokirali ulazak, rekavši da ih je „vlast infitrirala da pokušaju da prikažu demonstrante kao nasilne“.

Foto: Printscreen washingtonpost.com

„Održani po četvrti put od pucnjave početkom maja, čini se da se protesti predvođeni opozicijom pretvaraju u najveću pobunu protiv Vučićeve autokratske vladavine, tokom više od 10 godina koliko je na vlasti“, piše Vašington post.

Držeći kišobrane po jakoj kiši u subotu, demonstranti su lagano šetali oko zgrade RTS televizije u centru Beograda, potpuno prekrivši ulice u celoj oblasti. Mnogi su držali cveće u znak sećanja na ubijenu decu i nosili bedževe s natpisom „lešinar“ ili „hijena“, rugajući se izrazima kojima su zvaničnici opisali demonstrante.

„Vučić je rekao da će novi, nacionalni pokret biti formiran u junu i da ćeće uključiti druge stranke, stručnjake i istaknute pojedince i promovisati jedinstvo. Analitičari kažu da je to pokušaj da se pregrupiše usred sve većeg pritiska javnosti. Kritičari kažu da bi pokret mogao da dovede do jednostranačke vladavine, manje-više kao što je slučaj u Rusiji Vladimira Putina, koju Vučić podržava. Tokom mitinga u petak, Vučić je ponudio dijalog dok traži načine da ublaži rastući pritisak javnosti“, piše list.

Vašington post podseća i da su se opozicione stranke obavezale da će nastaviti sa demonstracijama dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Oni uključuju svrgavanje ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe oduzimanje dozvola za emitovanje širom zemlje za dve provladine TV stanice i otpuštanje tela za praćenje medija.

***

BONUS VIDEO: Direktno uključenje građana u Dnevnik RTS, odzvanjale poruke: „Lopovi“ i „Vučiću, odlazi“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar