Foto:EPA-EFE/Malton Dibra

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji pozdravio je odluku Vlade Srbije da povuče odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore u Beogradu.

On je na svom Tviteru pozdravio ovu odluku i pozvao Crnu Goru da učini isto.

„Poštovanje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje su temeljni principi u procesu stabilizacije i pridruživanja“, poručio je Varhelji u svom tvitu.

Podsetimo, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

„Juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Ubrzo nakon što je Božović proglašen personom non grata, ministarstvo spoljnih poslova Srbije izdalo je saopštenje po kojem ambasador Tarzan Milošević mora da napusti Srbiju u roku od 72 sata.

U nedelju premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon hitnog sastanka državnog vrha, da će država povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.

„Nadam se da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo imati odlične odnose sa Crnom Gorom“,  rekla je premijerka.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar