Stavovi predsednice Srpske stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski danas, u odnosu na one od pre nekoliko meseci, najviše godinu dana, razlikuju se kao noć i dan. Toliko da ni ona sama ovu promenu ne može da objasni, pre svega kako je Pokret za narod i državu za 11 meseci prerastao iz pokreta za odbranu rejtinga Aleksandra Vučića u revoluciju na srpskoj političkoj sceni.

Do izbora su Zavetnici su sebe nazivali jedinom pravom opozicijom u Srbiji i negirali su mogućnost bilo kakve saradnje s vlašću.

Posle izbora, nakon što nisu prošli cenzus u koaliciji sa Dverima, Milica Đurđević Stamenkovski je u ozbiljnim pregovorima s Aleksandrom Vučićem oko ulaska u Vladu, ali i u njegov novi pokret.

U emisiji „Utisak nedelje“, voditeljka Olja Bećković podsetila ju je na to kako je o ovom pokretu govorila pre 11 meseci.

„Formiranje novog pokreta je samo očajnički pokušaj predsednika države da za svoju katastrofalnu spoljnu politiku dobije što širu podršku javnosti. Znajte da to nije nikakav narodni pokret, samo pokret za odbranu rejtinga Aleksandra Vučića“, govorila je tad Đurđević Stamenkovski.

„Ovo se govori pre 11 meseci. Pre mesec dana se kaže ‘najava Pokreta za narod i državu je revolucija na srpskoj političkoj sceni,jer od uvođenja višestranačkog sistema nije postojao nacionalni konsenzus i okupljanje oko nečeg zajedničkog…’. I vi sada razgovarate intenzivno o ulasku u pokret. Šta se to desilo i kad je to prestao da bude očajnički pokušaj Aleksandra Vučića“, pitala je Olja Bećković liderku Zavetnika.

Dobila je sledeći odgovor:

„Postojali su razgovori, razgovori će sasvim sigurno biti pred nama, oni neće biti laki. Ja sam u Narodnoj skupštini Republike Srbije čvrto branila pozicije očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Ništa se nije promenilo… „, rekla je Đurđević Stamenkovski.

U ovom kontekstu iz inicijative „Kreni promeni“ podsetili su i na njeno gostovanje u Utisku nedelje uoči izbora, kad je u studiju bio i Savo Manojlović i kad je izrazio sumnju u način na koji su Zavetnici prikupili potpise za izbornu listu. Razgovaralo se i o zabrani iskopavanja litijuma u Srbiji.

Đurđević Stamenkovski je tad rekla da je potpisala ovu njihovu inicijativu, da bi je potpisala „s obe ruke“, a zatim je na pitanje Olje Bećković da li bi njoj potpisala da posle izbora neće sarađivati s vlašću rekla:

„Vama bih Olja sve potpiala. Verujte“.

Verujemo…

BONUS VIDEO: Burna rasprava u Utisku nedelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare