Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan nakon sastanka sa visokim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šolem.

Vučić je nakon dodele nagrade autorima fotografija sa konkursa „Naša najlepša Srbija“ rekao da četiri teme bile „na stolu“ tokom razgovora.

„Bile su četiri ključne teme – Kosovo i Metohija, bilateralni odnosi, približivanje mogućem početku strateškog dijoga Srbije i SAD. Treće je situacija u regionu i četvrto rat u Ukrajini. Razgovarali smo i o francusko-nemačkom predlogu, govorili smo i o Zajednici srpskih opština. Zahvalio sam se za to što su Šole i američka delegacija instistirali na sprovođenju Briselskog sporazuma“, poručio je Vučić i dodao:

Pročitajte još:

„Dobro je da je sada potpuno jasno da se mora formirati ZSO. Nažalost, istog dana u Beču je Kurti izjavio da ga ne zanima ZSO. Juče je rekao da mu je poptuno prihvatljiv francusko-nemački predlog. Biće komplikovano i teško, nemamo mi tu saveznike“, poručio je predsednik.

Vučič je naglasio da je Šole „veoma inteligentan i pronicljiv političar“ i naveo da SAD neće promeniti svoj odnos prema Kosovu.

„Izdvojio sam iz našeg ugla ove četiri stvari i znao sam da i njih to zanima. Pokazao je poštovanje o Srbiji, a ja nisam neko od onih koji na estradan način hoće da prikaže situaciju. Ne zaluđujem sa malim stvarima, niti da ljudima dajem lažnu nadu, ali bitno je da oni žele da čuju šta Srbija želi da kaže“, poručio je Vučić.

Osim Kosova i odnosima sa SAD, Vučić je odgovarao i na pitanja vezana za odlazak njegovog sina u Republiku Srpsku na ceremoniju 9. januara.

„Kada smo rekli da on tamo ide godinama i da nijednu godinu nije propustio, onda su stali sa tim. Nakon toga su rekli da je mnogo ljudi iz obezbeđenja otišlo, a ja sam rekao da ću pokazati papire da vidimo koliko troši moja porodica, a koliko neki pre toga. Boris Tadić kad je shvatio da neko njega može da spomene, da ne govorim o sarajevskom aerodromu iz 2016. godine, onda sam sve shvatio. I onaj konj iz Pančeva nešto zaključuje… Sve se na kraju svelo na mržnju“, kazao je on.

Bonus video: Aleksandar Vučić o odlasku Danila na proslavu u Banja Luku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare