Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ići u Tiranu na Samit EU posvećen Zapadnom Balkanu

„Razgovarao sam sa prijateljima, predsednicima više zemalja i premijerima. Nije to pitanje moje sujete, ja nemam problem… Morate da razumete da se ja deset i po godina trudim, svakog dana, da ne iskažem ništa emotivno. Ponekad vas emocije prosto obuzmu i ne znate kako da reagujete i šta da učinite…. To je onda kad vam neko mesecima samo proizvodi krize, a te krize je nešto o čemu mediji samo izveštavaju, a ja sa tim moram da živim. Prosto, dogodi vam se, živ sam čovek, da emotivno reagujete. Da ponovim još jednom – nisam ni blesav, ni pijan, ni lud, iako mnogima tako izgleda. Za mene je važno da sam sve što rekao bilo istinito“, rekao je Vučić.

Pročitajte još...

Na pitanje da li će otići u Tiranu, Vučić je rekao da će se na Samitu EU – Zapadni Balkan doneti neke odluke koje su dobre za Srbiju.

„Naš zaključak je da nisam siguran da će biti koristi od mog odlaska u Tiranu, ali bi svakako bilo velike štete ako ne odem. Možda bih ja pokazao da je moja sujeta jača i veća, ali bi sasvim sigurno bila velika šteta za zemlju, u smislu privlačenja investicija i svega drugog. Ovako, bez obzira što je tema Zapadni Balkan i što će 20 njih početi da govori o sankcijama prema Rusiji i problemu Kosova na neadekvatan način. Možda su moji saradnici u pravu kad kažu da je bolje da čuju makar jedan odgovor, nego da ništa ne čuju. Tako da, otići ću tamo tokom sutrašnjeg dana“, rekao je on.

Govoreći o sastanku sa Lajčakom, Vučić je rekao da je ponovio izaslanik EU za pregovore da je Zajednica srpskih opština preduslov za napredak pregovora.

„To sam rekao svima i to ću reći sutra. Nisam neko ko nije u stanju da kaže da je pogrešio ili doneo pogrešnu procenu, nadam se da ne mogu zemlji da napravim štetu svojim odlaskom tamo. Videćemo kako će da bude, ali u svakom slučaju – pred nama je teško vreme. Ko god misli da će neko da nas ostavi na miru po pitanju Kosova – neće. Ni ovaj iz Prštini, koji ništa drugo ne radi, nego po sedam dana sede i čekaju da izmisle neku novu ludost, ne bi li napakostili Srbima i izazvali novu krizu… A da ne pričam o ovim drugima koji menjaju mišljenje taktički.. I to je možda jedan od razloga zašto je važno da budem tamo“, rekao je on.

Vučić je dodao da velike sile suštinski neće promeniti svoje stavove.

„Stvari će uvek ostati iste. Oni ne menjaju svoje stavove i želeće po svaku cenu da Srbija, na ovaj ili ona način, ili dozvoli ulazak Prištine u UN ili da ih priznamo. Onda će reći da je super ustupak Prištini, ukoliko ne dođe do međusobnog priznanja, nego samo da ih pustimo u UN. To su štosevi za malu decu. Oni misle sa nama da mogu da se igraju kao da nismo slobodna i nezavisna zemlja. Ali takva su pravila igre, suviše smo mi mali da bismo mogli da promenimo ceo svet“. rekao je on.

Predsednik Srbije rekao je da će razgovarati sa predstavnicima Holandije i Belgije na marginama susreta u Tirani.

„Naravno, razgovaraću i sa Makronom sa kojim sam razmenjivao i poruke po ovim pitanjima, a videću, razume se i sve ostale. To je, kad se skupite, onda… Nego, u znam u šta će da se pretvori. Glavna tema će biti sankcije, a da nisu sankcije bilo bi Kosovo. A onda na to možete da dodate Vjosu Osmani, Mila Đukanovića i neke druge iz regiona i onda možete da mislite kako će to ‘ugodna situacija’ da bude za Srbiju“, naveo je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare