Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova mađarska koleginica Katrin Novak obraćaju se medijima u Palati Srbije.

Nakon sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ugleda na Mađarsku, kad je reč o demografskoj politici. On je dodao da je zahvalan Mađarskoj što je omogućila Srbiji da koristi njena skladišta po veoma povoljnim uslovima.

Pročitajte još...

„Zahvaljujući tome ćemo zimu moći nešto lakše i nešto spokojnije da dočekamo. Bez obzira što ja nisam potpuno spokojan. Govorili smo infrastrukturnom povezivanju i verujemo da do kraja 2025. godine, uprkos svim problemima, možemo da završimo brzu prugu Beograd – Budimpešta. Želim da se zahvalim predsednici Novak što uvek i na svakom mestu pruža podršku evropskim integracijama Srbije“, naveo je on.

On je dodao da je značajno manje međunacionalnih incidenata u poslednje vreme, kad je reč o odnosima Srba i Mađara.

„U 2010. smo imali, na različite načine, 237 prijavljenih međunacionalnih incidenata u Vojvodini. Ove godine je to manje za 35 puta. Gotovo da ne postoje incidenti. To govori o iskrenom prijateljstvu koje se rodilo između Srba i Mađara i tu sam pre svega zahvalan premijeru Orbanu i predsednici Katrin Novak“, kaže Vučić.

Predsednica Mađarske Katrin Novak rekla je da ovaj period nije jednostavan, te da je energetska kriza nastala kao posledica sankcija Rusiji.

„Predstoji nam težak period i koliko mi procenjujemo ovaj rat se neće brzo završiti. Mi smatramo da rat treba što pre okončati i da je neophodno postići sporazum o miru. Preti nam velika opasnost na našim granicama… U pitanju je talas masovne migracije, koji prolazi kroz Srbiju i zaustavlja se na granicama Mađarske. Zahvalna sam Srbiji za sve što čini da se smanji pritisak migracija i migranata na granici između dve zemlje. Njihov cilj nisu naše dve zemlje, već žele da prođu kroz njih i zato bi trebalo da skrenemo pažnju Evropi i svetu da obrati pažnju na ovaj problem iz bezbednosnih razloga. Zahvalni smo predsedniku Vučiću što i po tom pitanju možemo da računamo na njega i na Srbiju“, rekla je predsednica Mađarske.

Predsednik Srbije rekao je da je Mađarska jedina zemlja koja je apsolutno uvek uz Srbiju na svim sastancima.

Na pitanje koliko Mađarska ruzme stav Srbije za neuvođenje sankcija Rusiji, Novak je rekla da je njena država članica EU i da je do sada glasala za sve pakete sankcija.

„Pravo jedne suverene zemlje je da odluči da li će da uvede te sankcije ili ne. Drugo je pitanje da li će Srbija biti u obavezi da to uradi kad postane članica Evropskoj uniji. Do sada smo govorili da ta politika sankcija nije svrsishodna, jer moramo da odredimo kome želimo da nanesemo štetu. Sankcije bi trebalo da imaju najozbiljniji efekat na ciljnu zemlju, a to bi u ovom slučaju trebala da bude Rusija. Međutim, posledice sankcija imaju efekat u zemljama širom Evrope – rastu cene i inflacija je visoka”, navodi ona.

Vučić: Sutra ću govoriti o Kosovu

Vučić je rekao da će sutra na konferenciji za medije govoriti o situaciji na Kosovu, a da će nakon toga putovati u zvaničnu posetu u Abu Dabi, koja će, kako kaže, da traje jedan dan, te da nakon toga ide na samit „Brdo-Brioni“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare