Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Shutterstock

Predstavnici opozicionih poslaničkih grupa rekli su za Nova.rs da još uvek nisu dobili poziv od predsednika Skupštine Vladimira Orlića za posebnu sednicu o Kosovu.

Predsednik Srbije izjavio je da je spreman da u septembru govori pred poslanicima o situaciji na Kosovu. Međutim, nije mogao da precizira kad će to učiniti.

„Spreman sam da odem u parlament u prvoj polovini septembra. Tada ćemo jasnije znati sve i moći ćemo da govorimo o nekim drugim zaključcima“, rekao je Vučić i naveo da zna u šta će to da se pretvori u parlamentu, ali da je njegova obaveza da odgovori na sve neistine i paušalne ocene.

Pročitajte još...

Da će sednica biti održana u septembru, rekao je i pedsednik Skupštine Vladimir Orlić. On je ranije za Tanjug rekao da će sednica „najverovatnije“ biti održana 13. septembra.

„Kao što je ranije najavljeno, sednici će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ukoliko bude potrebno, rasprava će se voditi i 14. septembra“, rekao je Orlić.

S druge strane, opozicija nije dobila nikakvo obaveštenje o najvažnijem događaju u parlamentu.

Aleksić: Ukoliko ne stigne poziv danas, gotovo sigurno ne može sednica da se održi u utorak

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke za Nova.rs kaže da osim najave u medijima, njihova poslanička grupa za sada nije upoznata sa tim kad bi mogla da se održi sednica. Poziv, kako kaže, do ovog trenutka, nisu dobili.

Miroslav Aleksić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Poziv još uvek nije stigao, osim najave u medijima da će sednica biti 13. septembra, ništa drugo ne znamo. Ukoliko danas ne bude saziva sednice, gotovo je sigurno da neće biti održana u utorak. To je vrlo neozbiljno ponašanje valsti prema trenutno najvažnijem pitanju koje se tiče teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje”, ističe Aleksić.

On kaže da punih devet godina Skupština nije usvojila ni jednu rezoluciju ili pregovaračku platformu vezanu za kosovski dijalog.

“Vučić je odlučio da sve sam radi pa zato i gubimo posle svake runde pregovora u Biriselu. Narodna stranka je predložila rezoluciju o KiM u 10 tačaka i zvanično predala predsedniku slupstine i svim poslaničkim grupama. Očekujemo da se uvrsti u dnevni red kako bi mogli da diskutujemo na jedan ozbiljan i agrgumentovan načini i da probamo da dođemo do jedinstvenog stava oko daljih pregovora”, naglašava Aleksić.

Tepić: Bilo bi neozbiljno da poziv dobijemo u ponedeljak

Šefica poslaničke grupe “Ujedinjenih” Marinika Tepić rekla je za Nova.rs da ni njima još uvek nije stigao poziv za sednicu.

Marinika Tepić Foto: Stranka slobode i pravde

“Ako poziv za sednicu Skupštine ne stigne danas, bi bilo veoma neozbiljno da radni materijal poslanici dobiju u ponedeljak.
Za sednicu sa temom koja se toliko dugo najavljuje i koja je tema nad temama u ovom momentu, ipak očekujem da će poziv stići do kraja ovog radnog dana”, rekla je Tepić za Nova.rs.

Lazović: Ne bi me iznenadilo da pošalju poziv u poslednji čas

Šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd Radomir Lazović rekao je za naš portal da ga ne bi iznenadilo da poziv za posebnu sednicu parlamenta stigne u poslednjem trenutku.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Poziv do sada nismo dobili. Do sada su svi pozivi i zakazivanje sednica i odbora bili u poslednji čas, na brzinu i u poslednjem roku pa ne očekujem ni ovaj put da bude drugačije. Mi smo svakako spremni da na sednici iznesemo naše stavove. U komunikaciji smo sa ljudima sa severa Kosova i razgovaramo o njihovim problemima koji nakon svake runde pregovora postaju sve veći”, poručuje Lazović.

On smatra da bi pregovori trebalo da budu fokusirani na to da se problemi ljudi rešavaju.

“Žao mi je sto ni srpska, a ni kosovska vlada, ne razumeju da je život bez druge strane nemoguć”, podvlači Lazović.

BONUS VIDEO: Ponovo radi Skupština: Selfi za uspomenu i prvi planovi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare