Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je mandat za sastav nove vlade poverio Ani Brnabić, koja je tu funkciju obavljala i do sada.

„Mislim da je Ana Brnabić dobar izbor  i da će ona taj posao da obavlja ozbiljno i odgovorno“, rekao je on, dodajući da je ona radila u interesu građana,  da se nikome nije dodvoravala, bila odana Srbiji i radila za dobrobit zemlje.

On je rekao da je odluku o novom madataru doneo u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima i u zakonskom roku i nakon što je saslušao mišljenja predstavnika svih lista koje su ušle u parlament.

„Nova vlada imaće tri cilja u naredne četiri godine. Napre da podigne ekonomsku snagu Srbije, odnosno životni standard običnih ljudi, da obezbedi povećanje penzija i plata,  nastavi izgradnju puteva i pruga i radi na novim projektima, a jedan od njih je da se pre kraja sledeće godine krene sa izgradnjom metroa, brze pruge Beograd – Niš i druge“, rekao je Vučić.

Drugi cilj nove vlade je modernizacija u zdravstvu, a  treći da sačuvamo mir i stabilnost.

„Ono što je važno je da dodatno osnažimo armiju i policiju, koja mora biti još snažnija i još oštrija u borbi protiv kriminala i korupcije, iako to zavisi i od tužilaštva i pravosuđa“, naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da će Ani Brnabić predložiti da razmisli da se uvede još dva ministarstva.

„To je ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, a drugo je za brigu o porodici, deci i demografiju“, rekao je Vučić.

Druga stvar koju sam tražio od mandatarke je da u vladi bude 50 odsto ili više žena, dodao je Vučić.

Dodaje da je bilo više kandidata na stranačkom nivou i da je zahvalio pojednim kandidatima koji su razumeli njegove poruke i da su sami rekli da ne moraju da obavljaju takvu funkciju. Oni su odani svojoj stranci i podržali su njegov predlog kao dobar.

Vučić: Zašto sam izabrao Anu Brnabić

Na pitanje zašto mu je trebalo 106 dana da da mandat premijerki koja je već na tom mestu, Vučić je rekao „da je potrebno da napravite koncept kako će da izgleda vaša vlada“, da je radio vredno svakog dana i imao nekoliko teških putovanja i razgovora.

Upitan koji bi njen  konretan rezultat, on je rekao da je Ana Brnabić „doprinela veoma, marljivim radom da Srbija bude zemlja broj 1 u Evropi po stopi rasta“. Istakao je da je njen rezultat i stopa nezaposlenosti – koja je sada 7,3 odsto, a “ nekada, u vreme prošle vlasti, bila 25,9 odsto“.

„Ona ne živi za to da na sofi ogovara svoju zemlju kod bilo kog stranca“, dodao je Vučić

„Imamo stabilan fiskalni sistem i postavila je dobrog ministra finansija“,  rekao je on, navodeći da su to bili neki od razloga zbog kojih se odlučio za Anu Brnabić.

Zahvalnost građanima što su u velikom broju izašli na izbore

Predsednik Srbije se na početku obraćanja zahvalio svim građanima što su u ogromnom broju izašli na junske izbore.

„Zato što smo znali, kao i veliki broj drugih zemalja da je strahovito važno da naša demokratija ne trpi, da ne tražimo izgovore i razloge kroz koronu ili druge stvari da odlažemo izbore, da uvodimo diktaturu da vladamo duže“, rekao je Vučić

Istakao je da je jedino narod vlastan da izabere, a na osnovu tog izbora donose se odluke za budućnost.

Vučić je napomenuo da je važno da su izbori protekli mirno, bez incidenata, da su građani pokazali koliko poštuju demokratiju i koliko im je stalo da izađu na izbore.

„Imali smo jednu od najvećih izlaznosti od svih zemalja u vreme korone. Da nije bilo ponavljanja izbora, procenat bi prešao 50 odsto“, primetio je on.

Kako je rekao, pobednička lista, sa najviše glasova, gotovo bez presedana u savremenoj srpskoj istoriji, nosi ogromnu odgovornost.

„Zato je važno da sa takvom odgovornošću pristupimo rešavanju problema, suočavanju sa velikim izazovima pred nama i da vidimo kako da te izazove prevazilazimo“, rekao je Vučić.

Nije bilo reči o koalicionim partnerima

Vučić je rekao da na današnjoj sednici Prredsedništva stranke   nije bilo reči o eventualnim koalicionim partnerima, ali da će se o partnerima nešto više znati za pet do sedam dana, a izbor je, kako je rekao, na mandatarki.

Još jednom je istakao da očekuje značajne promene u vladi, naročito kada je reč o stranci koju vodi i da je najvažnije da svi budu vredni i marljivi. Doći će, kako je dodao, i  do velikih promena u javnim preduzećima.

Vučić je pozvao poslanike da pruže podršku Ani Brnabić i njenom kabinetu.

O tri izazova pred novom vladom

Vučić je napomenuo da je jedan od najvećih izazova nove vlade pritisak oko Kosova i Metohije i pokušaj primoravanja Srbije da prizna nezavisnost Kosova, a da za to ne dobije gotovo ništa.

Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi imamo nameru da razgovaramo i da postižemo kompromisno rešenje, svakako da ne prihvatamo ponižavanje građana Srbije i naših građana na Kosovu“, rekao je Vučić, dodajući da moramo da brinemo o životima naših ljudi koji su ponovo prethodnih dana ponovo bili ugroženi.

Drugi izazov je  zdravstvena situacija i kako ćemo reagovati kada dođu nešto hladniji dani i korona bude snažnije prisutna, rekao je predsednik Srbije, a treći izazov je kako da u vreme korone, zatvorenih granica sa Evropom i svetom uspemo da održimo ekonomski ritam koji smo imali do sada.

Prema njegovim rečima, nova vlada mora da pokuša da bude i dalje jedna od najuspešnijih evropskih zemalja.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare