Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odao je minutom ćutanja počast za 774 albanske žrtve koje su zakopane u masovnoj grobnici u Batajnici, saznaje Nova.rs. Počast je odata na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koji je održan u subotu u Palati Srbija.

Kako nezvanično saznajemo minut ćutanja je održan na predlog jednog od učesnika, pred sam kraj susreta. Među onima koji su minutom ćutanja ispoštovali Miloševićeve žrtve rata na Kosovu su bili i Vučić, kao i trojica prisutnih ambasadora – Sem Fabrici (EU), Tomas Šib (Nemačka) i Jern Eugen Jelstad (Kraljevina Norveška).

Odata je počast i za „Srbe, Albance i sve žrtve ratova ’90.“ Predsednik Srbije dobio je i poziv da poseti ovu masovnu grobnicu i na nju položi cveće, a kako saznajemo, on je rekao da sve masovne grobnice, i sve žrtve sukoba 1998-99. treba da budu obeležene.

Informacija o samom sastanku i temama koje su obrađivane na njemu je malo, jer je održan pod „četam haus“ pravilima. Ugrubo teme sastanka Vučića sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji bili su spoljna politika Srbije i perspektive dijaloga Beograda i Prištine. Nacionalni konvent saopštio je ranije da je cilj sastanka da se ponovo pokrene dijalog o rešavanju pitanja Kosova, kao i teme spoljne politike Srbije.

Na otvorenom delu sastanka Vučić je govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekao će narednih godinu i po dana, koliko mu još traje predsednički mandat, nastaviti da bude „đavolji advokat“, da će, kaže, nešto da dosoli, nešto da odsoli.

On je govorio i o sukobu u Nagorno Karabahu ističući da je slučaj Jermenije i Azerbejdžana pokazao koliko su opasni zamrznuti odnosi, „jer sve što je zamrznuto jednog dana neko će da ‘odrmzne'“ i naglasio da su se vremena promenila i da moramo da budemo spremni u svakom trenutku da svoju zemlju sačuvamo.

„U tom konfliktu videli smo apsolutnu nemoć kompletne međunarodne zajednice. I zato sam protiv stanja zamrznutog konflikta“ rekao je Vučić i dodao da  je protiv toga bilo gde na Balkanu, uključujući i na našoj teritoriji, „neki od vas bi rekli između dve zemlje“.

„Važno nam je i da nikako ne dopirnesemo dodatnom razbuktavanju strasti u Bosni i Hercegovini“,  rekao je Vučić.

U Batajnici nađene i cucle

Batajničko naselje Trinaesti Maj udaljeno je dvadesetak kilometara od centra Beograda. Tokom 1999. na poligonu Specijalne antiterorističke jedinice, smeštenom u ovom naselju, dovezeni su i zakopani leševi više stotina kosovskih Albanaca. Do danas je ekshumirano 744 tela, među njima 75 dece.

„Pronađene su i dve cucle, nekoliko grickalica za nokte, otvarač za flaše, klikeri, zlatan nakit, satovi, olovke, brojanice, češljevi“, rekao je 2019. aktivista Mirko Medenica.

Baza u Batajnici sedište je Specijalne anti-terorističke jedinice MUP-a Srbije.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdio je da je vodeću ulogu u prikrivanju zločina nad Albancima imao načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Vlastimir Đorđević, koji je osuđen na 18 godina zatvora.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare