FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC

U prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, ministar finansija Siniša Mali i francuski ministar Frank Rister potpisali su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovodenja prioritetnih projekata u našoj zemlji.

Vučić je istakao da je sporazum o saradnji sa Francuskom veoma važan za Srbiju i njen dalji razvoj, te izrazio veliku zahvalnost francuskom ministru Franku Risteru što je u jeku pandemije došao u posetu našoj zemlji.

„Veliko hvala što ste u vreme najsnažnijeg talasa i napada korona virusa i na Srbiju i na celu Evropu, došli u Srbiju i pokazali koliko je prijateljstvo francuske države, predsednika i vlade prema našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija posebno ceni prijatelje koji svoje prijateljstvo pokazuju u teškim okolnostima.

„Uvek ste dobrodošli u Srbiju“, poručio je predsednik gostu iz Francuske.

Vučić je doda će sporazum doprineti modernizaciji elektro-mreže, o čemu se, kaže, odavno razgovaralo sa „Šnajder elektrikom“, ali iz različitih razloga do potpisa još nije došlo.

„Sada je sporazum potpisan, zahvaljujući odlučnosti predsednika Francuske i posvećenosti francuskih partnera, kao i našem napornom naprodnom radu“, rekao je Vučić.

Govoreći o evropskom putu Srbije u EU, predsednik kaže da je Srbija sada pristupila novoj metodologiji, da početkom sledeće godine otvorimo dva klastera.

„Za to će biti potrebno mnogo energije i rada, i za to očekujemo podršku i od Francuske i od drugih“ rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje o novoj metodologiji za pristupanje EU.

Dodao je da je mnogo posla pred nama, da se krene u građevinske radove na projketu beogradskog metroa pre kraja sledeće godine, na prvoj liniji Makiš – Mirijevo.

„To je važna linija, koja će modernizovati Beograd i doprineti poboljšanju standarda građana“, rekao je Vučić.

Projekat vredan 581 milion evra

Ministar Mali je istakao da je ovo veoma važan projekat i da je vredan 581 milion evra. On se zahvalio i francuskom ministru što se danas nalazi u Beogradu. Francuska potvrđuje svoje interesovanje da podrži prioritetne, strateške projekte u Srbiji i da angažuje svoja finansijska sredstva.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

„Danas smo potpisali veoma važan sporazum sa vladom Republike Francuske, o saradnji na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata. Konkretno mislim na projekat izgradnje metroa u Beogradu, i na projekat unapređenja i povećanja efikasnosti elektrodistributivne mreže u našoj zemlji“ rekao je ministar.

Mali je naveo da će 127 miliona evra biti izdvojeno za projekte unapređenja energetske efikasnosti, a ostatak, 454 miliona evra, za izgradnju prve linije metroa koja će ići od Makiša, preko centra grada pa do Mirijeva.

„Potpisivanjem ovog Sporazuma mi ispunjavamo i to obećanje“, rekao je Mali.

Mali je naglasio da su oba projekta od izuzetne važnosti za ekonomski napredak Srbije i dodao da je izgradnja metroa i deo plana „Srbija 2025“ koji je predstavljen krajem prošle godine, a koji je vredan 14 milijardi evra.

Podsetio je da su deo tog plana i ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi, ističe, do 2025. godine prosečna plata u Srbiji bila 900 evra.

Mali je naveo i da je unapređenje energetske efikasnosti distributivne mreže jedan od glavnih izvora rasta ekonomije.

Podsetio je da međunarodne finansijske institucije predviđaju da će Srbija imati najbolji privredni rast ne samo ove godine, već i sledeće i 2022. godine.

Makron veoma zainteresovan za dijalog Beograda i Prištine

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC

Rister je istakao da je sinoć stigao u Beograd i da mu je bilo jako važno da je danas u Beogradu i da prisustvuje potpisivanju Sporazuma koji je važan korak i etapa. Odgovarajući na pitanja novinara da li možemo očekivati dalji angažman Francuske po pitanju dijaloga ili se možda povukla, Rister je istakao da francuski predsednik podržava dijalog i dodao da je to pitanje kojem Makron pridaje veliku važnost i za koje je lično veoma zainteresovan.

Pored toga, dodaje ministar, Makron je pozdravio i angažovanje Srbije da se uključu u novu metodologiju rada za pristup EU i naglasio da Srbija ima punu podršku Francuske na evropskom putu.

Predsednik Srbije osvrnuo se na ovo pitanje, upućeno francuskom ministru, i naglasio da sa francuskim predsednikom vodi česte razgovore oko Kosova, kao i da Makron sa premijerom privremenih institucija u Prištini Avdulahom Hotijem, takođe, razgovara na tu temu.

„Makron prati svaki detalj razgovora oko dijaloga i svega onoga što se u Briselu dešava. Francuska je veoma uključena u odnose između Beograda i Prištine“, podvukao je Vučić.

On je podsetio da je Makron organizovao Parisku, konferenciju koja je bila posvećena dijalogu između Beograda i Prištine, a kojoj je prisustvovala i nemačka kancelarka Angela Merkel.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare