Foto: Parlament.rs

Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije je na današnjoj sednici raspravljao o Predlogu rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji koji je podneo predsednik tog odbora i poslanik SSP Borko Stefanović. Od 15 članova Odbora nije glasalo 12 poslanika, dok je jedan bio protiv, a dvoje su glasali za ovu rezoluciju.

Reč je rezoluciji o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, a u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji.

Stefanović je na sednici rekao da je EU naš strateški cilj, koji je definisan i voljom građana i zakonskim i ustavnim okvirima. On je naveo da je većina građana protiv uzvođenja sankcija, ali da većina građana možda ne zna i u kakvoj situaciji je u Srbiji.

„Postoji validna pretnja da Srbija plaća izuzetno visoku cenu jer se još nije priključila svim državama u Evropi, sa dva izuzetka. Mi smo jedina zemlja kandidat EU koji to nije učinio. Skupština treba da raspravlja o ovoj temi i iznese argumente i za i protiv“, rekao je Stefanović.

Borko Stefanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je naveo da postoji mogućnost neformalnih sankcija prema Srbiji i da bi smanjenje investicija imalo katastrofalan uticaj na investicije i opadne broj radnih mesta.

„Mi smo bili žrtva agresije. Postojao je i postoji pokušaj otcepljenja Kosova i Metohije. Od februara prošle godine smo došli u situaciju da je izvršena agresija od strane Rusije prema Ukrajini, izazvan talas izbeglica od šest miliona ljudi, pokušano otcepljenje istočnih delova Ukrajine i pokušao da se koristi takozvani kosovski presedan. Srbija je osudila agresiju i zločine počinjene u Ukrajini, izdvojila humanitarnu pomoć za Ukrajinu. Opravdano smo uveli sankcije Belorusiji. međutim, pokazalo se da smo država koja je propustila da se uskladi sa bilo kojim paketom sankcija Rusiji. Moramo štiti sopstveni interes“, rekao je Stefanović.

Stefanović je pozvao poslanike da podrže ovu rezoluciju jer Srbija treba da bude „deo kluba gde postoji sloboda, a ne mrak i izolacija“.

Grupa poslanika predložila je i Preporuku Vladi Srbije o novoj spoljnoj politici, a predlog je obrazložio Boško Obradović. On je naveo da u spoljno političkoj orjentaciji broj jedan treba da bude očuvanje KiM u sastavu Srbije.

Boško Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Drugi dosta važan je briga o svim Srbima u regionu i rasejanju. Zrelo je i da se kao tema postavi smisao evropskih integracija. Niti ima pomaka u evropskim integracijama, niti EU želi proširenje. Kandidujemo prekid evrointegracije i sklapanje bilateralnih ugovora sa EU. Na način kako sa EU sarađuju druge države koje nisu u EU, poput Švajcarske, Norveške….“, rekao je Obradović, koji je dodao da prednost u spoljnopolitičkim odnosima treba da imaju zemlje EU koje nisu priznale Kosovo i istakao važnost strateškog partnerstva sa Rusijom i Kinom.

Na dnevnom redu je i Predlog deklaracije o potrebi jačanja saradnje sa Rusijom na bilateralnom nivou i međunarodnim organizacijama, a predlog je obrazložio Ivan Kostić iz pokreta Dveri. Ovaj predlog takođe nije prošao Odbor.

„Uvođenje sankcija bilo bi samoubistvo“

„Uvođenje sankcija Rusiji bilo bi dobrovoljno samoubistvo. Kada bi uveli sankcije Rusiji i Rusija podigla cenu gasa, rashodna strana budžeta bi porasla četiri puta. Ta ideja da se uvedu sankcije Rusiji nije dobra ideja. Kada bi cena gasa skočila dva ili tri ili četiri puta, Rusija bi Srbiji bila najveći spoljnopolitički partner. Nijedan ozbiljan investitor neće napustiti Srbiju jer ovde ima jeftinu radnu snagu i energente“, rekao je Kostić.

Dveri i stranke oko tog predložile su deklaraciju o „srpskom mini šengenu“, „novom obliku integracije između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore“, a na dnevnom redu je i predlog rezolucije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenata spoljne politike.

„Potrebno je da se Srbija, Crna Gora i Republika Srpska povežu u carinsku uniju, zajedničko tržište, ekonomsku uniju, a to bi u budućnosti moglo da preraste u balkanski mini-šengen“, naveo je Obradović.

Marina Raguš iz SNS rekla je da ove rezolucije nisu direktna nadležnost Odbora za spoljne poslove, kao i da je ovde vladajuća većina htela da otvori prostor da svako od poslanika može da izrazi svoj stav.

„Obavezuju nas zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost“

„Nas ovde obavezuje državna politika. Po izbijanju rata na tlu Ukrajine zasedao je Savet za nacionalnu bezbednost, usvojio zaključke, a zatim i Vlada Republike Srbije“, rekla je Raguš i na sednici pročitala zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost.

„To je naša državna politika i ona obavezuje sve nas. Ko govori kontra ovoga, govori protiv državne politike Srbije. Republika Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, ali kako mi se borimo za teritorijalni integritet naše Srbije, tako cenimo teritorijalni integritet svih članica Ujedinjenih nacija. S obzirom da je izbio rat, argumenti su prvi pobegli kroz prozor, a naše argumente iz zapadne hemisfere malo ko želi da čuje“, navela je Raguš.

Nemanja Joksimović, član poslaničke grupe SNS, rekao je da oni smatraju da nije interes Srbije da uvodi sankcije Rusiji.

„Rusija nas je čuvala te 2015, kada je stavila veto na rezoluciju o Srebrenici, a čuva i Rezoluciju 1244. Jasno smo postavili granice i jasno se odredili prema svim dešavanjima u svetu, jer na taj način štitimo sebe. Trpimo ogroman pritisak zbog neuvođenja sankcije. To nije tajna. Mi ćemo se držati ustanovljene politike i zaključaka, dok šteta ne bude prevelika. Sve to ne treba da znači da mi treba da prekinemo evropski put. Mi ćemo se kao i do sada boriti da radimo na unapređenju naših bilateralnih odnosa“, istakao je Joksimović.

„Nije u interesu Srbije da uvodi sankcije Rusiji ama baš nikad“

Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke, rekla je na sednici Odbora da je NS odlučno protiv rezolucije o uvođenju sankcija.

„Nije u interesu naše države da bilo kome uvodi sankcije. Podržala bih predlog Zavetnika da se usvoji rezolucija kojom bi se mi kao država obavezali da nikom jednostrano ne uvodimo sankcije. Čini mi se ponekad da sankcija neće biti u prvom činu, a da će ih u drugom biti. To je samo moja zebnja. Srbija je mala, ne treba da zauzima ničiju stranu – ni stranu Rusa, ni stranu NATO pakta“, rekla je Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona je dodala da je Rusija u korist Srbije u UN već dva puta stavila veto, kao i da je garant energetske bezbednosti.

„Što se tiče straha od povlačanje investicija, ovde nisu došli giganti, poput „mercedesa“. To su mahom srednje i manje firme, koje su ovde praktično došle jer imaju jako dobre usvoe rada, odličnu radnu snagu, koju plaćaju četiri puta manje nego u Nemačkoj. Izgubili bi profit. U interesu je Srbije da se ne uvode sankcije Rusiji ama baš nikad“, rekla je Rašković Ivić.

Đorđe Miketić, poslanik stranke Zajedno, podržao je kolegu iz Stranke pravde i pomirenja Usamea Zukorlića koji je rekao da je neprihvatljiva formulacija rezolucije o „srpskom mini šengenu“, budući da ubuhvata delove tri teritorije Srbije, BiH i Crne Gore.

„Patriotski čin je uvođenje sankcija Rusiji“

On je naveo da se njegova stranka u kampanji zalagala za uvođenje sankcija Rusiji, jer je neprihvatljivo da jedna zemlja izvrši napad na drugu nezavisnu državu.

Đorđe Miketić Foto: A.K./ATAImages

„To nije samo usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa EU. To je i interes Srbije i patriotski čin. Rusija je nama uvela sankcije, gas plaćamo sankcije skuplje nego zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Živimo u vreme kada je energetska tranzicija vrlo razvijena. Krenuće rasprava o obnovljivim izvorima energije. Nezavisna spoljna politika je interes Republike Srbije“, rekao je Miketić.

„Treba da zauzmemo slobodno mesto posrednika u Evropi“

Draginja Vlk iz SNS je navela da smo i sami 90-tih godina bili na udaru sankcija, kao i da najveću cenu plaćaju građani.

„Posebno su beskorisne sankcije Srbije Rusiji, jer je cilj da se prekine produktivni odnos. Mi kao država ne nastupamo navijački i ne treba da zauzimamo strane. Cilj Srbije je da ovu situaciju pretvorimo u dobro po Srbiju, a način za to je da zauzmememo slobodno mesto posrednika u Evropi. Nema nikakvog razloga da menjamo politiku neutralnosti. Narodu Ukrajine neće biti bolje ako uvedemo sankcije. Srbija jeste na evropskom putu, ali uslov za to ne treba da bude uvođenje sankcija Rusiji“, rekla je Vlk.

Obradović je rekao da Rusija nije zaslužila da joj uvedemo sankcije.

„Zbog čega je vlast uvela sankcije prijateljskim zemljama Belorusiji, Siriji… Pet puta smo glasali protiv Rusije u UN. Uvođenjem sankcija Rusiji uvodimo sankcije i nama“, zaključio je lider Dveri i dodao da se vlasti ne može verovati i da će uvesti sankcije Rusiji.

Natan Albahari iz PSG rekao je da podržava predlog rezoluciji o uvođenju sankcija Rusiji.

Natan Albahari Foto: Newsmax Adria

„Razumem vladajuću većinu koja je u teškoj situaciji. Čujem da je strateški cilj priključenje EU. Ja sam uveren da ćemo uvesti na kraju sankcije Rusiji. Mi ćemo morati da se opredelimo“, rekao je Albahari.

Podsećamo, rezolucija o uvođenju sankcija Rusiji u decembru prošle godine se našla na dnevnom redu Odbora za spoljne poslove, ali nije razmatrana zbog nedostatka kvoruma. Poslanici SNS napustili su sednicu, uz objašnjenje da se nisu adekvatno pripremili i da na vreme nisu stigli dokumenti iz Ministarstva spoljnih poslova.

BONUS VIDEO Borko Stefanović uputio je u proceduru predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar