Predstavnici opozicije na konferenciji za novinare izneli su detalje narednog 19. po redu protesta "Srbija protiv nasilja".

Radomir Lazović, poslanik ZLF, rekao je da je nakon poslednjih dešavanja u Skupštini Srbije i ograničavanja kretanja narodnim poslanika od strane kordona policije još jednom trebalo potrebno pozvati građane na protest.

„Da pozovemo komšije, prijatelje, kolege, sve one koji se možda dvoume… Protest se neće održati ispred Skupštine, već će biti ispred Vlade u Nemanjinoj, a ruta kretanja će ići do Pinka. Ta televizija ne samo da nije promenila uređivačku politiku punu mržnje i nasilja, već je počinjanjem novog rijaliti programa i spotovima protiv neistomišljenika i opozicionara nastavila širenje mržnje u društvu. Pozivam građane da zajedno hodamo do TV Pink. Za one koji ne mogu da hodaju, neka dođu do TV Pink“, rekao je Lazović.

Poslanici opozicije držali su na konferenciji u rukama naslovnu stranu nedeljnika NIN, koji je objavio službenu belešku koju je sačinio inspektor Slobodan Milenković. U njoj se navodi da su mu Vladimir Đukanović i Aleksandar Papić preko posrednika poslali poruku da navodno pregovaraju u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da mu nude 100.000 evra i napredovanje u karijeri samo da se dogovore kako dalje da postupaju u predmetu Jovanjica

„Nikada kordon policije nije ušao  u Narodnu skupštinu da sprečava narodne poslanike da se kreću“, rekao je Srđan Milivojević.

On je naveo da će se građaniu kretati Ulicom knezna Miloša, Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića do zgrade TV Pink.

„Ovo nije nikakva šetnja, ovo je marš slobode“, izjavio je Milivojević.

Lazović je izjavio da je neverovatno da u Skupštini imamo kordon policije koji je onemogućavao kretanje poslanika.

„Nama je onemogućeno da uđemo u salu kroz sve ulaze, osim kroz jedan. Jedan od bokserskih šampiona je bio angažovan da spreči opoziciju da uradi šta“, rekao je Lazović.

Milivojević je rekao da se juče veliki broj policaja pojavio u parlamentu.

„To je bila nova poslanička grupa. Oni su imali istaknute značke na reveru, ali ja njih ne poznajem. Ove koje svakodnevno srećemo poznajem. Kažu da su to ljudi za obezbeđenje objekata.Čestitam na poslaničkoj grupi i Bratislavu Gašiću“, naveo je on.

Slavica Radovanović rekla je da je jako razočarana zbog jučerašnje situacije. Ona je navela da je profesionalni bokser koji je juče došao prošle godine bio u MUP-u kao pripadnik sportske čete, u vreme kada je na čelu tog ministarstva bio Aleksandar Vulin.

Milivojević je rekao da su jedini odgovor o vanrednim parlamentarnim izborima dobili od Vladimria Orlića, koji je naveo da oni jedva čekaju izbore.

„Ovo je bio nasilan budžet. Ovako se budžet ne donosi nigde u okruženju. To je slika koju je SNS poslala, kako se ponaša jedna autokratska vlast“, izjavio je on.

Kako je ranije najavljeno, protest će biti održan sutra, a građani će se okupiti u 19 sati ispred zgrade Vlade Srbije, a ne ispred Narodne skupštine.

Podsećamo, na spisku zahteva građana koji protestuju je smena ministra policije Branislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina, smene članova Saveta REM-a, oduzimanje frekvencija televizijama koje „promovišu mržnju i nasilje“ (Pink i Hepi), smena rukovodstva RTS, ali i gašenja tabloidnih medija koji „objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks“.

Proteste organizuju deo opozicionih parlamentarnih stranaka – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd i Narodni pokret Srbije.

BONUS VIDEO Potpuno drugačiji protest ove nedelje, sve se menja: Lazović poručio da se ide do Pinka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare