Foto: EPA/DUMITRU DORU

Počeo je sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Srbija (POSP), koji se održava u formi video konferencije. Kopredsedavajući ove konferencije ispred Evropskog parlamenta je Tanja Fajon, a ispred srpske delegacije je Vladimir Orlić. Poslanici će razgovarati o trenutnoj situaciji u pretpristupnim pregovorima i odnosima između EU i Srbije.  Na samom početku Tanja Fajon je rekla da je evidentan pad slobode medija u 2020. godini i da na to ukazuju događaji poput hapšenja novinarke Nova.rs Ane Lalić i odluka Vlade Srbije da centralizuje informacije oko kovida19.

KONFERENCIJU UŽIVO MOŽETE PRATITI NA OVOM LINKU

U uvodnom delu, izlaganja imaju Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, Ana Paule Zakarias, državni sekretar za evropske poslove u ime portugalskog predsedavanja Savetu EU, Кetrin Vendt, šef Odeljenja za Srbiju, Generlanom direktoratu za proširenje, u ime Evropske komisije i Elsa Fenet, šef sektora za Zapadni Balkan, u ime Evropske službe za spoljno delovanje.

Na samom početku Tanja Fajon je navela da se zbog pandemije koronavirusa ovaj sastanak održava onlajn. Navela je da bi EP bilo draže da se ovaj sastanak održava u Strazburu ali da to nije moguće, te da će sastanak trajati tačno dva sata.

Na samom početku predsedavajući srpske strane delegacije Narodne Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da mu je žao što na kraju sastanka ne može da se usvoji deklaracija, što je uobičajena praksa. Napomenuo je pak da mu je drago što su uspeli da usvoje dnevni red “ s obzirom da ne možemo da glasamo“.

„Važno nam je što imamo ovaj sastanak sa vama, posebno nakon napomena posle izbora u našoj zemlji. Napomene koje nisu dobro do kraja promišljene išle su u smeru da je navodno sporan legitimitet Narodne skupštine. On je u potpunosti prepoznat od strane Evropskog parlamenta. Sa svoje strane nastavljamo da radimo punom parom na onome što je strateško opredeljenje, a to je pod rednim brojem jedan punopravno člantsvo naše zemlje u EU“, naveo je Orlić i dodao da za to od EP očekuje podršku.

Nakon toga reč je uzela Tanja Fajon. Navela je da se mnogo toga desilo od poslednjeg sastanka u Briselu u oktobru 2019. godine. U međuvremenu su se desila dva važna dogažaja, kovid19 i izbori u junu u Srbiji 2020.

Ona je rekla da je Srbija u 2019. otvorila samo jedno poglavlje za pridruživanje EU a da u 2020. nije otvorila nijedno.To kako je navela ukazuje na nezadovoljstvo EU napretkom Srbije.

Dodalaa je da uočen nastavak zabrinjavajućeg trenda i da zbog toga postoji visok nivo nezadovoljstva. Kao ključne probleme navela je izborne uslove, demokratski potencijal parlamenta i nedostatak slobode medija.

Podsetila je na izveštaj Evropske komisije o napretku ka EU u kome je stanje u ovim oblastima označeno kao alarmantno. u izvestaju EK o Srbiji kao zabrinjavajuće fokus, izbori finkcionisanje parlamenta kao alarmantno sloboda medija. 

„Sada je vreme da se reaguje i unaprede uslovi za izbore u skladu sa evropskim standardima uoči izbora 2022“, navela je Fajon.

Podsetila je da nije bilo napretka u 2020. kada je u pitanju sloboda medija te da je nastavljen pad indeksa koji to meri, za 33 mesta.

„Nekoliko dešavanja u 2020. kao što je hapšenje novinarke Ane Lalić i odluka Vlade Srbije da centralizuje informacije o kovidu19 povećali su zabrinutost“, napomenula je Fajon i dodla: „Pozivamo Vladu da unapredi situaciju u medijima, istraži sve napade na novinare i počne da primenjuje u potpunosti usvojenu strategiju o medijima koju treba unaprediti“.

Ukazala je da je i frustrirajuća situacija kada je reč o međupartijskom dijalogu, možda čak i neprihvatljiva, jer su ona i Bilčik postavljeni kao posrednici Evropskog parlamenta u obe faze dijaloga, sa jasnim mandatom i podrškom većine u tom domu.

„Verujem da je dijalog koristan za Srbiju i njene evropske aspiracije, spremni smo da posredujemo, a predsednik Skupštine Srbije i poslanici u parlamentu imaju centralnu ulogu u tom procesu“, rekla je Fajon i ocenila da je vreme od presudnog značaja, jer se izbori najavljuju za proleće 2022. godine.

Orlić: U 2008. više napada na novinare nego 2020.

Tokom drugog dela sastanak koji je predviđen za debatu, Vladimir Orlić se hvalio postignutim i negirao loše stanje u medijima na koje je ukazala Tanja Fajon pozivajući se i na izveštaj Evrospke komisije.

„Napadi na medije, kada pogledate bazu UNS vidi se da je u 2020. godini bilo manje nasilja nad novinarime nego 2008. Bilo bi ih i manje da nije bilo masovnih protesta, da učesnici nisu napadali medije. Dobra vest je da smo uspeli da sačuvanae institucuje, novinare, ljude… Oni koji su politički bili inspiratori protesta više nisu u Skupštini. U Skupštini nema govora mržnje jer nema više tih ljudi“, naveo je Orlić.

On je rekao i da nema napretka u pregovorima Prištine i Beograda jer druga strana nije ispunila uslov da se formira ZSO. Predstavnicima EU je zamerio da se po tom pitanju ponaša indiferentno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare