Foto: EPA/DUMITRU DORU/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs/Arhiva

Intervju koji je poslanica Evropskog parlamenta dala za portal Nova.rs izazvao je pravu paniku u redovima Srpske napredne stranke. Predstavnicima vlasti ovo svakako nije prvi put da burno reaguju na izjavu slovenačke poslanice, a ovoga puta su se u reakcijama istakli direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, predsednica Skupštine (u bivšem sazivu) Maja Gojković i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kiša saopštenja usledila je već rano jutro, nakon što je Nova.rs objavila intervju sa Fajon.

Hronološki, prvi plotun ispalio je Đurić, koji je poručio „Dalje ruke od demokratije“:

Plotun 1: Nije legitimno otimati jevrejske vile

„Dalje ruke od srpske demokratije. Ne dajete niti oduzimate legitimitet parlamenta jedne suverene države Vi, već građani na izborima. Legitimnost srpskom parlamentu u demokratskom procesu dali su građani Srbije”, napisao je Ðurić. On je dodao da je Evropski parlament svakako legitiman, ali da je sramota da mesto u njemu dobiju oni koji otimaju jevrejsku imovinu.

Đurić, koji se poslednjih meseci ističe o odbrani lika i dela predsednika Vučića, potom je prešao na argumente ad hominem.

„Kao neko ko u porodici ima Jevreje stradale u Holokaustu, znam da nije legitimno oteti jevrejsku vilu u kojoj ste smestili svoju stranku”, poručio je Ðurić Tanji Fajon.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Plotun 2: Nije joj prioritet interes građana

Na intervju je reagovao i ministar nutrašnjih poslova Neboja Stefanović. 

“Jasno je da opšti interes građana Srbije nikada nije bio prioritet u njenoj agendi, već isključivo pomoć političkim strankama grupacije kojoj i sama pripada. Ona ne želi da prizna da u našoj zemlji postoji mnogo više demokratskih tekovina i vrednosti nego u mnogim drugim državama, što samo potvrđuje njenu političku subjektivnost”, izjavio je Stefanović.On je dodao da što se tiče legitimiteta parlamenta, o tome odlučuju isključivo građani Srbije.”Građani Srbije su ti koji su u velikom broju izašli na izbore, rekli kako žele da izgleda njihova budućnost i koga žele da ih vodi”, naveo je Stefanović.

Ministar je rekao i da Fajon podržava opoziciju.

Plotun 3: Napada Skupštinu

Poslanica SNS Maja Gojković reagovala je „u svom domenu“, izjavivši da je, uz svo poštovanje za sve evroposlanike, teško razumeti zašto se jedna od njih, Tanja Fajon, tako očigledno stavila na stranu onog dela opozicije koji bi u skupštinu da upada tokom noći, šok bombama i bakljama, a ne putem izbora.

Postavlja se pitanje, kaže Gojković, kako je moguće da evroposlanici nije dovoljna izlaznost od 50 odsto na izborima u Srbiji, a istovremeno joj ne smeta izlaznost od 28 odsto na izborima na kojima je izabrana za evroparlamentarku. Gojković je ocenila i da je Fajon uvredila građane koji su na izborima 21. juna iskalzali svoju demokratsku volju.

Maja Gojković Foto:Nova.rs

“Nakon otvorenog politickog navijanja i mešanja u lokalne izbore u Šapcu, očigledno nezadovoljna njihovim ishodom i podrškom koju su gradani Šapca dali listi “Aleksandar Vučić za našu decu”, Tanja Fajon se sada jednako navijački ustremila na Narodnu skupštinu, vređajući sve građaneSrbije koji su na izborima 21. juna iskazali svoju demokratsku volju”, rekla je Gojković.

Plotun 4: Odakle joj pravo

Na kraju, reagovao je i ministar odbrane, Aleksandar Vulin. Vulin se zapitao „odakle pravo“ poslanici da određuje ko je opozicija u Srbiji:

“Ne znam odakle gospođi Fajon pravo da određuje ko je opozicija u Srbiji i ko koga zastupa, ali znam da takvo mešanje u unutrašnje političke prilike jedne suverene zemle nije dobronamerno. Još manje je dobronamerno potcenjivački govoriti o preko 50 posto građana Srbije izašlih na izbore, a ćutati o manje od 30 procenata izašlih u Sloveniji kada je ona birana u evropski parlament”, izjavio je on.

Kako je saopšteno, Vulin je ocenio da ostaje nejasno da li je razlog ljutnje Tanje Fajon na Srbiju broj izašlih birača na izbore ili njihov izbor.

Šta je zapravo rekla Tanja Fajon?

A šta je zapravo u intervjuu za naš portal rekla Tanja Fajon? Ništa što nije već govorila, ili što nije očigledno samo po sebi.

„Hteli mi to da priznamo ili ne , srpski parlament ne predstavlja šire srpsko društvo. Raznoliki parlament i slobodni mediji stubovi su demokratije i mnogi smatraju da to u Srbiji nedostaje. Verujem da je legitimitet parlamenta bez stvarne opozicije pod znakom pitanja“, rekla je, između ostalog, ona u intervjuu.

Foto:Jure Makovec / AFP / Profimedia

Čelnike SNS zabolela je i izjava da su „nedavni protesti pokazali da ljudi nisu zadovoljni trenutnim stanjem i da zahtevaju promene“.

„Jedan od glavnih problema ostaju nedostatak slobode medija i napadi na novinare. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo neprihvatljivo! Pored protesta, važno je da nastavimo da unapređujemo i reformišemo političku kulturu u Srbiji. Tim pre što Narodna skupština ne predstavlja čitavo društvo, jer su opozicione stranke van parlamenta. Takođe, vlada je izgubila poverenje velikog dela biračkog tela, što pokazuje izlaznost manja od 50 odsto“, takođe je rekla Fajon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare