Zbog obećanja da će ukoliko pobedi na lokalnim izborima "organizovati dolazak devojaka iz Belorusije i Kazahstana" za seoske neženje u Plandištu, advokat Danilo Lukić izazvao je burne reakcije nevladinog sektora koji se bavi borbom protiv trafikinga.

Povodom izjave koju je Lukić dao našem portalu, gde je potvrdio navode sa svog predizbornog plakata, oglasila se i NVO ASTRA, iz koje su istakli da su u ovom slučaju obavestili tužilaštvo, MUP i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kao i nacionalog koordinatnog tela za borbu protiv trgovine ljudima.

„U ovom trenutku mi ne znamo da li je kandidat Lukić prekršio zakon. Ono što znamo jeste da je bilo i do sada slučajeva ‘uvoza’ mlada iz inostranstva, da postoje i zvanične i nezvanične agencije koje posreduju u ovim uspostavljanjima ‘specijalnih poznanstava’ za određenu sumu novca, da su te sume ponekad prevazilazile troškove putovanja i upoznavanja i da su neki od tih slučajeva mogli da se podvedu pod trgovinu ljudima“, kaže Hristina Piskulidis, menadžerka za komunikacije NVO ASTRA, napomijući da čekaju reakcije iz ovih institucija.

„Od nadležnih institucija očekujemo da ispita ovaj slučaj, odnosno na osnovu čega je Lukić formirao ovaj predlog za osnivanje ovog opštinskog fonda, da li slične ‘šeme’ ali pod nekim drugim okriljem već funkcionišu u njegovom kraju i na koji način, te da na osnovu te istrage utvrde da li je prekršen zakon, ima li elemenata nekog krivičnog dela, i ukoliko ih ima, pokrene krivične postupke.” Ono što je indikativno je da Lukić u svom program vrlo jasno navodi da će, u slučaju njegove pobede, opština finansirati ovakve radnje.

“U čitavom ovom slučaju bizarno je to što kandidat Lukić u svom preizbornom program nudi legalizaciju, tj. osnivanje opštinskog fonda za sve te radnje. Dakle, potencijalnu normalizaciju prakse koja se odvija na uštrb nečijih ljudskih prava”, kažu u ASTRI, ističući da “ovakvi primeri predstavljaju ozbiljnu regresiju po pitanju ženskih ljudskih prava na više nivoa”.

Lukića, međutim, nisu previše zabrinule ovakve reakcije, niti smatra da se njegov plan za porast nataliteta i rešavanje problema neženja kosi sa zakonom.

“Sasvim je poznato da godinama postoje agencije koje na legalan način posreduju u sklapanju ovakvih brakova. Uostalom, ta praksa je već odavno poznata na jugu Srbije, gde se sela isto muče da opstanu zbog nedostatka mladih ljudi i sklapanja novih brakova. Evo, opština Mionica je recimo primer. Potpuno je pogrešno protumačen ceo kontekst. Po njima ispada da sam ja rekao da ćemo maltene kupovati mlade, i to novcem opštinskog budžeta, što je totalni nonsens”, rekao je Lukić za naš portal. On je dodao da se ovakva vrsta “upoznavanja” mogu realizovati na više načina i da svi mogu biti u skadu sa zakonom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar